Casa Judeţeană de Pensii Maramureş: Informații legate de pensia de invaliditate

2 minute de citit
- Publicitate -

Referitor la pensia de invaliditate în conformitate cu Legea nr. 360/2023, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş face următoarele precizări:

Potrivit dispoziţiilor Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în vigoare de la data de 01.09.2024, pensia de invaliditate NU mai este recunoscută ca perioadă asimilată stagiului de cotizare, legea având un puternic caracter contributiv. Ca o consecinţă, în situaţia recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024, perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate NU va intra în calculul punctelor de stabilitate.

Aşa cum este prevăzut în lege, stagiul minim de cotizare contributiv pentru acordarea pensiei de limită de vârstă este de 15 ani. Cu toate acestea, dacă o persoană care a beneficiat o perioadă mai mare de pensie de invaliditate nu va îndeplini condiţia stagiului minim de cotizare contributiv şi ajunge la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, NU riscă pierderea unui beneficiu. În astfel de situaţii, persoana în cauză trece – din oficiu – în categoria pensionarilor pentru limită de vârstă şi îşi pastrează cuantumul şi numărul total de puncte realizat aferente pensiei de invaliditate.

Totodată, ca o noutate, legea prevede posibilitatea ca beneficiarul unei pensii de invaliditate să opteze pentru acordarea pensiei anticipate, până la împlinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut