Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș informează cu privire la modificările fiscal-bugetare privind sistemul de asigurări sociale de sănătate

12 minute de citit
- Publicitate -

Ca urmare a publicării Legii nr. 141/2025 privind unele măsuri fiscal-bugetare — act normativ care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș aduce la cunoștința publicului modificările intervenite în ceea ce privește:

  • dobândirea calității de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate;
  • aplicarea unor prevederi legale din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș va continua să informeze în mod transparent cetățenii și mass-media cu privire la implicațiile acestor reglementări asupra dobândirii calității de asigurat, precum și cu privire la drepturilor și obligațiilor persoanelor asigurate.

 Dobândirea calității de asigurat pentru persoanele coasigurate

Persoanele fizice care realizează venituri pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în întreținere (soțul, soția și părinții fără venituri proprii), aceștia dobândind calitatea de asigurat de la data depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Până la data de 01 septembrie 2025, persoanele aflate în întreținerea unei persoane asigurate (soțul, soția și părinții fără venituri proprii) beneficiază de pachetul de bază în sistemul de asigurări sociale de sănătate, urmând ca această calitate de asigurat să înceteze în cazul în care persoanele fizice care realizează venituri nu optează pentru depunerea declarației unice.

 Dobândirea calității de asigurat prin asigurare facultativă

Persoanele fizice care nu realizează venituri și nu au calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și au dreptul la pachetul de bază de la data depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, această opțiune fiind voluntară.

 Cuantumul contribuției de asigurări sociale de sănătate

Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care optează, pentru fiecare persoană pentru care se exercită opțiunea, se determină prin aplicarea cotei 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului în care se exercită opțiunea.

Opțiunea se exercită oricând în cursul anului, prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în care se evidențiază contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată.

 Modalitatea de plată a contribuției pentru persoanele asigurate facultativ sau coasigurate

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit opțiunii se datorează pentru fiecare persoană pentru care se exercită opțiunea și se efectuează în 2 tranșe, astfel:

  1. a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;
  2. b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea.

Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care obțin venituri impozabile din pensii, începând cu 1 august 2025

Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate.

Obligațiile fiscale privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii se aplică veniturilor aferente perioadei cuprinse între 1 august 2025 și 31 decembrie 2027, pentru cuantumul pensiilor care depășesc 3.000 lei.

 Categorii de persoane care vor pierde calitatea de asigurat, începând cu 1 septembrie 2025, în cazul în care nu obțin acest statut potrivit dispozițiilor legale aplicabile

Următoarele categorii de persoane, începând din data de 1 septembrie 2025, vor pierde calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, dacă persoana fizică care realizează venitul nu optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și nu depune declarația unică la ANAF, pentru persoanele fără venituri proprii aflate în întreținerea acesteia (soțul, soția și părinții fără venituri proprii).

 Categorii de persoane care, începând cu 1 septembrie 2025, vor fi asigurate ca urmare a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate prin reținere la sursă

1) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, prin Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările și completările ulterioare, precum și persoanele prevăzute în Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru drepturile bănești acordate de aceste legi;

2) persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată;

3) persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare;

4) persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit legii;

5) persoanele fizice care beneficiază de venit minim de incluziune potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;

6) personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte.

 Bolnavii cu afecțiuni oncologice beneficiază de asigurare

Beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, bolnavii cu afecțiuni oncologice care sunt beneficiari de programe naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare.

Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, cu excepția celor cu afecțiuni oncologice, care nu realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază, până la vindecarea respectivei afecțiuni.

 Persoane asigurate în evidența Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș

Reiterăm că populația județului Maramureș este de 507.375 persoane, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș deservește 369.973 de asigurați. Din totalul persoanelor asigurate, un număr de 126.273 achită contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând doar 34% din totalul persoanelor asigurate.

La data de 30.06.2025, numărul persoanelor asigurate aferente categoriilor menționate anterior, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, este de 29.292, din care:

  • co-asigurați: 16.812;
  • legi speciale: 2.190;
  • concediu creștere copil: 2.761;
  • șomaj: 1.322;
  • venit minim de incluziune: 6.144;
  • personal monahal: 63.

 Începând cu data de 1 august 2025 se modifică cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reglementat de  Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii se determină raportat la fiecare episod de boală, după cum urmează:

  1. a) prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
  2. b) prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
  3. c) prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.

„Accesul durabil la servicii medicale de calitate presupune nu doar garantarea drepturilor de asigurat, ci și asumarea responsabilității contributive acolo unde există capacitate fiscală. Creșterea numărului de contribuabili reprezintă atât o obligație fiscală, cât și un act de solidaritate reală între generații și categorii sociale. Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș va continua să sprijine fiecare asigurat în acest demers, prin informare transparentă, consiliere și aplicarea corectă a legii” – Adrian Emanuel Ioan Mădăras, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut