Autobuzele școlare nu mai pot transporta decât elevi şi profesori, iar elevii care nu au un comportament şi un limbaj civilizat și distrug bunurile din respectivul autovehicul pot primi sancțiuni disciplinare şi interzicerea deplasării cu autovehiculele şcolare pentru o perioadă determinată de timp.
Aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul de lege pentru utilizarea autovehiculelor şcolare destinate transportului public local al elevilor din ciclul învăţământului primar/gimnazial, adoptată săptămâna aceasta.
Transportul elevilor cu autobuzele şcolare este gratuit şi este asigurat de unităţile administrativ-teritoriale sau unităţile de învăţământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deţinute cu orice alt titlu.
În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului:
- graficul de circulaţie
- traseul/traseele
- locul de îmbarcare
- numărul de elevi transportaţi într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent
Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor, după cum prevede legea.
Propunerea legislativă mai spune că aceste autovehicule pot fi folosite, pe lângă transportul elevilor la cursuri, şi în scopul deplasării elevilor şi cadrelor didactice la activităţi cultural/educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale.
În acest scop, traseele pot fi organizate pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor.