Legenda spune că la nașterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni îmbracați în alb, care îl înveleau pe Sfântul Proroc în scutece de foc și dăndu-i nume. De asemenea, aceștia îi dau să mănânce o flacără, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.
Datorită minunilor pe care Sfântul Ilie le-a săvârșit în decursul vieții sale, acesta a fost trecut în rândul sfinților de Biserica Ortodoxă. Sfântul Ilie și dracii săi a fost investit de popor cu atributele zeilor fulgerelor și a tunetelor.
La fel ca și în cazul acelor zei, Sfântul Ilie mâna un car de foc în timpul furtunilor când trimite fulgerele către cei păcătoși și către diavoli. La trasură sunt înhămați doi sau patru cai albi, înaripați. Pe cer, Sfăntul Ilie aleargă printre nori, unde tună și trăsnește.
Conform tradiției, în timpul furtunii, ferestrele și ușile caselor trebuie închise, pentru ca niciun spirit rău să nu poata intra înauntru. Oamenii cred că spiritele rele trag mai mult la carpen, tocmai de aceea e bine să nu ai casă de lemn și nici să te adăpostesti sub carpen. Mai mult, pe timpul furtunii oamenii trebuie să stea în luminișuri, deoarece este mai bine să te plouă. La adăposturi, toate spiritele rele trag.
O datină strămoșească spune că în timpul furtunii este bine să îți faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie când i-a înmânat biciul să lovească în toate, însă nu și în cruce.
Tradițiile și obiceiurile din popor ne arată că în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc. Mai apoi, acestea se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.
De asemenea, de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, respectiv nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, potrivit tradițiilor din popor. Acest obicei era respectat pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.
Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.
Amintim că Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Acest mare sfânt este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.