Bugetar demisionar pentru că încasa salariu fară să facă nimic

5 minute de citit
- Publicitate -

Un consilier, angajat la stat și-a dat demisia pentru că avea un salariu de 6.500 lei și nu muncea nimic.

Demisie este surprinzătoare, salariul era bun si sarcinile de serviciu inexistente. Acum când marea majoritate a românilor caută un serviciu la stat, mai există și astfel de excepții. Suntem convinși că repede nu vom mai scrie despre un astfel de subiect. Munca la stat e la mare căutare datorită multiplelor avantaje obținute. Salariu mare plătit întotdeauna la timp, vaucere de vacanță, bonuri de masă, în multe cazuri al 13-lea salariu, zile libere cu nemiluita, sporuri nejustificate, toți bănuții trecuți în cartea de muncă, pensie mare și în multe cazuri un serviciu lăsat moștenire urmașilor. Dacă ești norocos ai pensie specială și timp berechet să te bucuri de ea, asta dacă la 45 de ani spui ADIO câmpului muncii.

Ciprian Tișea, consilier în cabinetul vicepreședintelui CJ Satu Mare, Oliviu Buzgău, și-a dat demisia în semn de protest pentru că se plictisea la serviciu. Bărbatul spune că, timp de 5 luni, cât a fost angajat la Consiliul Județean, a fost plătit cu 6.500 de lei/lună, dar nu a muncit nimic.

Fostul consilier și-a înaintat demisia în semn de onoare.

„Motivele pentru care formulez prezenta demisie constau în aceea că de la data angajării și până la data formulării demisiei nu mi s-a solicitat să exercit atribuții efective de serviciu, astfel că nu am avut nicio activitate profesionale conform fișei postului, fără a mi se respecta dreptul la muncă”, se arată în demisia fără preaviz înregistrată pe 01.02.2023. În actul în care solicită încetarea contractului de muncă, bărbatul povestește cum singura sa activitate era simpla prezență la birou. „În fiecare dimineață, la ora 08, eu îl întrebam pe domnul vicepreședinte ce avem azi pe ordinea de zi/de lucru, iar acesta îmi răspundea că ‘trebuie să stăm și noi pe aici'”, scrie în demisie. Fostul consilier spune și că „atmosfera din antecamera vicepreședinților Consiliului Județean era caracterizată de râsete, de țipete, atmosferă de clacă, de stand-up comedy (…) Tot din lipsă de activitate s-a ajuns să ni se solicite de doamna vicepreședinte ca atunci când intră în birou să ne audă pe fiecare salutând individual, pe rând, sau atunci când bate la ușă, unul dintre consilieri să sară să-i deschidă ușa.” O altă problemă viza fumatul în birourile instituției, interzis de altfel prin lege: „Am atras atenția de nenumărate ori colegilor de la cabinet să nu se fumeze în biroul consilierilor, însă mi-am atras doar reproșuri și intrigile acestora, fără a-mi respecta solicitarea și implicit legea care intezice acest lucru.” Pe 04.01.2023, cei doi vicepreședinți de Consiliu Județean și-ar fi convocat consilierii în ședință: „Cei doi vicepreședinți au recunoscut că nu au ce să ne dea de lucru întrucât nici ei nu au primit atribuții. Mi s-a părut inadmisibil”, spune Ciprian Tișea. Drept urmare, pe 01.02.2023 fostul consilier și-a înaintat demisia. „Așa cum am arătat mai sus, demisia mea este în primul rând un act de onoare, considerând că toți cei care constată nereguli în administrația publică locală au obligația să le sesizeze, fiind inadmisibil să fie plătiți oameni din bugetul public fără a presta muncă, ci numai pentru prezența fizică. (…) Este inadmisibil ca un consilier să fie plătit cu un salariu net de 6.500 lei, fără să se solicite ca acesta să presteze munca în conformitate cu fișa postului.” spune Ciprian Tișea în motivarea demisiei.

E interesant faptul că niciun politruc instalat în funcții de conducere nu face acest gest, considerănd că i se cuvine totul, doar a lipit afișe în campanie. Sunt nenumărate exemple, din păcate, de personaje care nu au ce caută în sectorul de stat. Simpla apartenență la un partid politic nu aduce cu sine și un salariu plătit de stat. România nu este săracă, românii sunt săraci. Dacă statul își permite să plătească astfel de salarii celor care nu fac nimic, ne întrebăm ce buget am avea dacă ar fi eliminate astfel de nedreptăți. Sunt convins că există bugetari care își merită salariul, dar oare în ce procent?

foto: Gheorghe Porumb

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut