Biserica monument UNESCO din Rozavlea

2 minute de citit
- Publicitate -

Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rozavlea datează din anul 1716. Aceasta este declarată monument istoric de interes naţional şi i-a fost atribuit codul de monument MM-II-a-A-04621. Datorită importanţei sale culturale, istorice, religioase şi turistice, biserica a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biserica a fost adusă aici dintr-o altă localitate maramureşeană şi a fost ridicată pe locul vechii biserici din lemn, distrusă de tătari. Este construită din lemn de brad, de meşteri anonimi, în stil arhitectonic specific maramureşean.

Pictura sfântului edificiu a fost executată de Ion Plohod, în jurul anilor 1823-1825, în tempera grasa, dând un aspect bogat şi strălucitor. În biserică se găsesc icoane pe lemn şi sticlă în stil maramureşean.

Biserica de lemn din Rozavlea este considerată a fi una dintre cele mai izbândite creaţii ale arhitecturii populare maramureşene. Este grandioasă, cu turla-i înaltă şi acoperişul ascuţit, cu două rânduri de streşini. Intrarea în biserica se face printr-un portal deschis spre faţada vestică, unde se poate observa o pictură exterioară foarte rară, “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Picturile interioare au fost aplicate pe materiale textile ataşate de bolţi şi de pereţi. Pronaosul are obişnuitul tavan plat al bisericilor din lemn.

Tema principala este Judecata de Apoi, pe peretele vestic, în jurul uşii de intrare, continuându-se pe peretele nordic. Catapeteasma, care separă altarul de naos, combină armonios sculptura şi pictura. Altarul are un spaţiu poligonal, tavanul este plat, iar picturile nu se pot desluşi.

Alături de biserica de lemn declarată monument istoric, în Rozavlea mai există trei biserici, două dintre acestea fiind construite tot din lemn într-un autentic stil maramureşean.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut