Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Aspra, Maramureş

2 minute de citit
- Publicitate -
Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din cătunul Aspra, comuna Vima Mică, datează din secolul al XIX-lea și se află pe lista monumentelor istorice din România.
Lăcașul de cult poartă hramul „Sfinților Împărați Constantin și Elena” și este de rit ortodox. Acesta este construit în stil tradițional maramureșean, din bârne de lemn, cu draniță și clopotniță cu coif piramidal.
Aspra, un cătun foarte izolat și greu accesibil, în care sunt locuite mai puțin de 20 de gospodării, este atestată documentar în  1603. Biserica, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost ridicată pe la 1866 prin contribuția micii comunități din Aspra care a avut ambiția de a-și ridica un lăcaș de rugăciune la îndemână lor.
Din punct de vedere administrativ, satul aparține de comuna Vima Mică, însă accesul dinspre Baia Mare se face părăsind DN18B în localitatea Copalnic și urcând prin Preluca Nouă pe DJ18B4.
Ridicată din lemn rotund, respect planimetria caselor țăranești, cu tindă și cameră mare, care a fost extinsă pentru a face loc altarului, cu patru laturi. Este luminată prin trei geamuri pe latura sudică, două pe latura nordică și unul în spatele altarului.
Interiorul este văruit în albastru la nivelul pereţilor, având pictură doar pe boltă, iconostas şi pe parapetul balconului.
Construcția este prevăzută cu acoperiș unitar în patru ape și un turn-clopotniță, peste care stă un coif pătrat mic, rotunjit spre vârf, unde are o cruce cu trei brațe. În interior, pronaosul este prevăzut cu balcon, iar bolta naosului și altarului are o formă semirotundă, fiind construită din scândură.
Sursa: visitMaramures

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut