Biblioteca Județeană: A fost lansat cel mai recent număr al revistei „Familia română”

3 minute de citit
- Publicitate -

Joi, 13 iunie, la Fondul Documentar al Academiei Române a avut loc lansarea celui mai recent număr, 1-8 (84-91) 2022-2023, al revistei pentru solidaritatea românilor de pretutindeni „Familia română”, revistă editată de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și Asociația Culturală „Familia română”.

Moderatorul evenimentului și director al revistei, dr. Teodor Ardelean a făcut o incursiune în istoria revistei „Familia română”, de la începuturile ei orădene, sub conducerea regretatului Constantin Mălinaș, la preluarea revistei în anul 2008 de către Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și dezvoltarea portofoliului de colaboratori, precum și creșterea gradului de difuzare al acesteia și până la momentul apariției acestui număr.

„Este un număr frumos, compact, care merge pe o tradiție pe care ne-am asumat-o. Este publicația românească ce are cel mai adaptat conținut la tot ce înseamnă academicitate și academism în exercițiul valorii în peisajul cultural românesc. Lansăm acest număr astăzi aici și îl vom lansa și la Cluj, în parteneriat cu revista „Orașul”, întrucât 15 dintre autorii de articole sunt clujeni”

Prezentarea numărului de față a fost făcută de conf. univ. dr. Ștefan Vișovan, redactor-șef, care și-a început discursul amintind cele două personalități maramureșene care constituie nucleul tematic al revistei: sculptorul Gheza Vida și academicianul Marius Porumb, despre care au scris un număr important de personalități din țară. Apoi a prezentat rubricile revistei, subliniind contribuțiile autorilor, dintre care mulți au fost azi de față: eminescologul Săluc Horvat a publicat trei articole la rubrica „Eminesciana”, dr. Ioan Gogotă a contribuit cu patru materiale despre evenimente culturale la care a participat instituția noastră, iar Laviniu Ardelean are cea mai longevivă rubrică: „Revista presei. Mass-media despre români”.

Evenimentul a continuat sub forma unui dialog despre personalitățile abordate în paginile revistei. Cu această ocazie, au luat cuvântul: custode Vera Vancea despre Muzeul Memorial „Gheza Vida”, dr. Gheorghe Macovei, autorul cărții „Flora fosiliferă din rezervația Chiuzbaia”, dr. Ilie Gherheș, muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, ing. Aurel Pantea, dr. Ion Gogotă, secretar de redație, conf. univ. dr. Florian Roatiș, redactor-șef al revistei „Bibliotheca Septentrionalis”, prof. Ioan Călăuz și bibliotecarii Maria Gârbe, Gabriel Stan, Adrian Man și Alexandru Roman.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut