Barbu Catargiu- cel dintâi prim-ministru al Pricipatelor Unite

2 minute de citit
- Publicitate -
La trei ani de la Unirea Principatelor și după recunoaşterea de către marile puteri a Unirii depline, Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 22 ianuarie 1862, actul prin care l-a însărcinat pe Barbu Catargiu cu formarea primului guvern unitar al României.
Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial a doua zi.
Barbu Catargiu a deținut funcția de prim-ministru al României timp de cinci luni, până la data de 8 iunie 1862 când a fost asasinat. Jurnalist și politician român, el s-a născut într-o veche familie boierească, fiind descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu.
A urmat studii de litere, drept, istorie, filosofie și economie politică la Paris, iar la revenirea în țară a frecventat cercurile „Societății Filarmonice”, alături de Ion Câmpineanu și Ion Heliade Rădulescu.
Din primul guvern unitar au mai făcut parte, conform Monitorului Oficial nr. 18 din 23 ianuarie 1862, Alexandru Moruzi – Departamentul Finanțe, Apostol Arsache – Departamentul Trebilor Străine, Constantin N. Brăiloiu – Departamentul Justiție, Grigorie Balș – Departamentul Cultelor și Instrucțiunii Publice și Principele Ioan Grigore Ghica – Departamentul de Război.
Motto – ul după care se ghida în politică a fost : ” Totul pentru Țară, nimic pentru noi” !
 Sursa : Arhivele Naționale ale României
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut