Bărbații vor fi înrolați în armată în caz de urgență

2 minute de citit
- Publicitate -

Războiul din vecini i-a făcut pe majoritatea bărbaților din România să se întrebe dacă vor fi înrolați în armată. Potrivit Codului Penal, există o anumită categorie de bărbați care poate fi încorporată de urgență în caz de război.

Întrucât România este stat membru NATO cu drepturi depline, în cazul unei amenințări armate asupra suveranității teritoriale, este protejată de celelalte țări aliate prin orice fel de suport, fie el militar, financiar sau moral.

În ciuda acestui fapt, vă amintim că în caz de război, de stare de mobilizare și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru toți bărbații din România.

Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, tinerii români cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani pot fi încorporați în caz de război. Condiția este ca aceștia să fie evaluați înainte de medicul de familie. Modelul de certificat medical completat de medicul de familie trebuie depus la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.

Bărbații care nu respectă ordinul de mobilizare pot ajunge în pușcărie

Atenție! Bărbații care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară, riscă pedepse drastice, precum închisoarea. Conform Codului Penal din 2019, refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autoritățile române reprezintă o infracțiune.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut