Bani de la stat pentru achiziția de calculatoare

2 minute de citit
- Publicitate -

Se schimbă cuantumul ajutorului acordat de stat referitor la ajutorul financiar în valoare de 200 de euro, destinat achiziției de calculatoare noi. Regulile se modifică, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Dacă se aprobă, de banii pentru un calculator nou nu va mai putea beneficia doar un copil al unei familii, ci toți copiii acesteia, iar valoarea ajutorului va crește.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, în sensul modificării condițiilor de eligibilitate și a altor reguli ce privesc programul Euro 200.

În primul rând, va crește valoarea ajutorului financiar acordat tinerilor pentru achiziționarea de calculatoare noi, de la 200 de euro, cât e acum, la 250 de euro (echivalentul în lei).

Apoi, nu vor mai fi beneficiare ale ajutorului familiile cu venituri mici, ca acum, ci va putea primi bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator fiecare elev sau student ce provine dintr-o familie cu venituri mici.

Vor putea cere ajutorul financiar:

  • elevii sau studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național (în momentul de față, vorbim despre un prag de 1.500 de lei);
  • elevii orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevii abandonați de părinți și pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială;
  • elevii care au deficiențe/ afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (structurate potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 1.306/2016).

Plafonul de 1.500 de lei se va indexa anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum și nu va putea fi mai mic de jumătate din salariul minim brut.

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut