Băimăreanca Renata Mihaly a prezentat noua colecție vestimentară la Romanian Fashion Week 2023

3 minute de citit
- Publicitate -

Tânăra de etnie romă, Renata Mihaly, care promovează cultura romilor prin intermediul propriilor creații, a fost invitată la Romanian Fashion Week, eveniment care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni la Grădinile Palas, Iași. Cea de-a XV-a ediție s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile, din 26 până în 28 mai, perioadă în care au fost prezentate creațiile vestimentare ale unor designeri consacrați, dar și a celor proaspeți intrați în industrie.

„Printre designerii invitaţi să-şi prezinte colecţiile în cadrul festivalului de fashion se află şi persoane cu poveşti deosebite, iar una dintre ele este cea a designerului de etnie romă, Renata Mihaly, care luptă, prin artă, împotriva rasismului.

Renata Mihaly este din zona Maramureşului şi are, la cei numai 23 de ani ai săi, un scop înalt: promovarea culturii roma în sfera designului vestimentar. Se ocupă foarte serios, încă de la 13 ani, de domeniul designului vestimentar şi cel al modei, contribuind la realizarea unor creaţii vestimentare pentru vedetele autohtone, precum Inna, Andreea Marin, şi a participat atât în backstage, cât şi pe podium-uri la diverse evenimente de fashion, la nivel local şi naţional.

Pe lângă design, Renata se implică în numeroase tipuri de activităţi din domeniul beauty, încă din copilărie: a machiat vedete, modele, a contribuit la organizarea de evenimente de fashion şi, în acelaşi timp, se implică, ori de câte ori, poate în activităţi de voluntariat prin care sprijină comunitatea romă”, arată organizatorii Romanian Fashion Week.

Renata a ales să includă în colecția prezentată la Romanian Fashion Week anumite elemente specifice culturii rome.

„Pentru Romanian Fashion Week m-am axat pe o temă numită Raze Argintii, în care am pus accentul pe argintiu în zona couture. Şi acesta poate fi un element reprezentativ al culturii rome, pentru că cei tradiţionali sunt mereu împodobiţi şi accesorizaţi. Eu am încercat de fiecare dată să spun cu mândrie că sunt de etnie şi asta mă ajută şi mă bucură. Asta şi încerc să transmit prin ceea ce fac: că tinerii romi trebuie să aibă curajul şi mândria de a spune cine sunt. Pentru că doar noi, etnicii romi, putem să conturăm şi să arătăm lucrurile minunate din cultura noastră”, afirmă designerul Renata Mihaly.

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut