Azi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

3 minute de citit
- Publicitate -

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei începe azi, 1 august, și va dura doua săptămând, mai exact până în 15 august.

Acest post are scopul de a pregăti creștinii pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august), iar acesta este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria. Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții, iar Apostolii care erau în diferite țări au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

Astfel, postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a postului cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Potrivit regulilor bisericești, în zilele de luni, miercuri și vineri se ajunează până la ora 15.00, iar după această oră, se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Este dezlegare la pește în 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor.

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
marți, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
sâmbătă, 5 august: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin
duminică, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
sâmbătă, 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin
duminică, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut