„Arta ca Terapie by Create.Act.Enjoy | New Generation” ajunge la Baia Mare: o săptămână de recunoștință, artă și optimism în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”

4 minute de citit
- Publicitate -

În perioada 7-13 iulie 2025, Asociația Create.Act.Enjoy derulează o nouă intervenție artistică în cadrul programului „Arta ca Terapie by CAE | New Generation”, găzduită de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Sub conceptul „Spațiu pentru bine – artă, recunoștință și optimism”, această ediție aduce în prim-plan două resurse esențiale pentru sănătatea emoțională și fizică: recunoștința și optimismul. Prin activități artistice dedicate pacienților, aparținătorilor și personalului medical, intervenția transformă spitalul într-un spațiu al conexiunii umane, al vindecării prin cultură și al bucuriei împărtășite.

Un program artistic divers și participativ:

  • Momente performative itinerante în saloane și cabinete cu actorii George Sfetcu, Ioana-Maria Repciuc, Denisa Blag şi Raul Hotcaș în rolurile inedite de „doctori optimistologi” – mesageri ai creşterii stării de bine.
  •  Ateliere creative pentru copii și adulți, desfășurate pe secții, coordonate de Ioana Dicu, Maria Ciurla și Beatrice Ciupercă, cu teme inspirate din recunoștință, visuri, natură și exprimare pozitivă.
  •  Atelier de teatru pentru personalul medical, gândit ca o pauză activă și regeneratoare, coordonat de actrița Diana Buluga, preşedinte al asociației Create.Act.Enjoy şi inițiatoarea proiectului de arta ca terapie în spitale.
  •  Concert de muzică clasică susținut de Fundația Culturală Euroart, care oferă un moment de relaxare și emoție colectivă în spațiul spitalicesc (vineri, de la ora 11:00, în holul principal al spitalului).
  •   „Poștaș de zâmbete” – activitate de socializare și schimb de mesaje între pacienți și voluntari, coordonată de Diana Corlățan.

Instalații participative care transformă spațiul medical:

  • „Ce mă face recunoscător și optimist?” – o instalație ce invită trecătorii din holul central al spitalului să îşi conecteze emoțiile şi sǎ își exprime gândurile.
  •   „Gesturi blânde – o rețea de încredere și sprijin”, realizată de tinerele artiste locale din Baia Mare Carina Gheție și Doris Coman, aceastǎ instalație artisticǎ (o picturǎ pe pânzǎ) este dedicată secției de maternitate şi va fi un colț de inspirație și respiro pentru mame și cadrele medicale.
  •   „Povestea supereroilor din spital”, creată de Anna Peter, aduce un traseu colorat și o serie de personaje ilustrate în secția de chirurgie pediatrică – un cadou vizual pentru cei mai mici pacienți, menit să transforme spitalul într-un loc mai prietenos și un pic magic.

„Această intervenție este despre umanizare. Despre cum arta – fie ea vizuală, performativă sau relațională – poate construi punți de empatie, poate da culoare unui loc în care, de multe ori, domină anxietatea. Recunoștința și optimismul sunt două practici zilnice pe care le putem exersa împreună, chiar și într-un spital,” declară Vera Belousov, coordonatoarea artistică a intervenției socio-culturale.

Programul de activiăți creative din 7-13 iulie este coordonat de Melinda Dărăștean, sub supervizarea Dianei Moga – manager de proiecte Create.Act.Enjoy, alǎturi de echipa foto-video formatǎ din Salomeea Rusu, responsabilă de documentarea video pentru social media şi Vlad Ursu, care surprinde în fotografii cele mai emoționante sau luminoase momente de interacțiune dintre echipa de proiect, pacienți şi personal medical.

Proiectul „Arta ca Terapie by Create.Act.Enjoy | New Generation” este inițiat de Asociația Create.Act.Enjoy și reprezintă un model național de bune practici în utilizarea artei în sprijinul sănătății mintale, promovând colaborarea între artiști, cadre medicale și comunitate. Prima ediție a avut loc în 2012, la Cluj-Napoca.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut