Anul 2024 va fi „Anul Avram Iancu”

1 minute de citit
- Publicitate -

Deputații au adoptat proiectul de lege inițiat de PNL și PSD prin care 2024 va fi „Anul Avram Iancu”. Au fost 226 de voturi „pentru”, patru „contra” și 43 de abțineri, printre care și a deputaților UDMR.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu. Aceste instituţii pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Cine a fost Avram Iancu

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Ţebea) a fost un avocat român transilvănean care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, cu ajutor austriac, împotriva trupelor revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth.

În 2024 se îndeplinesc 200 de ani de la naștere lui Avram Iancu, erou național ce a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut