Anul 2024 în date la Planetariul Baia Mare

6 minute de citit
- Publicitate -

Raportat la 2023 și cei câțiva ani dinainte, anul 2024 a fost un an de revenire, de maturizare a trendurilor de vizitare de către anumite categorii de public, de creștere a numărului de vizite în familie și a numărului turiștilor români și străini, în niște condiții speciale, date de situația economică complexă a țării, efectele pe termen lung ale pandemiei și a războiului din apropiere. Să reținem, de asemenea, că anul 2024 a fost un an aniversar pentru planetariul băimărean și pentru istoria universală a planetariului cu lumini.

Iată, în câteva date, statistica de vizitare a Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare pentru anul 2024:

-27.779 total vizitatori (la sediu plus în țară)
-5.947 vizitatori ai expozițiilor itinerate
-21.832 vizitatori la sediul din Baia Mare
-Tichete cu reduceri: 14.197 beneficiari
-Tichete cu valoare întreagă: 3.852 beneficiari
-Tichete gratuite: 4.054 beneficiari
-Vizitatori din Baia Mare: 4.679
-Vizitatori din Județul Maramureș (alte localități, fără BM): 2.264
-Vizitatori din România (fără BM și MM): 14.600
-Vizitatori străini: 479

Per ansamblu, datele sunt obiectivate de anumite realități și desfășurări:

-în 2024 muzeele din Baia Mare NU au participat la ”Noaptea Europeană a Muzeelor”;
-programul educațional de vacanță din vară a fost realizat într-un spațiu dedicat; totalizând – însă – mai puține zile decât anterior, calitatea programului fiind, însă, superioară;
-numărul vizitatorilor oaspeți-refugiați a fost mai redus;
-totalul prezentărilor live în cupolă a fost mai mare ca în anul 2023;
-atragerea publicului foarte tânăr (categ. vârstă 4 – 7 ani) către programe dedicate s-a realizat prin noi tematici, cărți de colorat și achiziția de producții animate speciale (ex: 3-2-1Liftoff etc.);
-programul general de activități culturale și științifice a fost personalizat pentru accentuarea temei dublei aniversări menționate mai sus;
-expozițiile itinerate în țară au avut un impact de imagine pozitiv (ex. la Muzeul Astra din Sibiu);
-vizitatorii avizați (care se informaseră anterior …) au fost mai mulți decât în anii anteriori;
-”competiția” dintre demonstrațiile live susținute de muzeografii comunicatori și spectacolele digitale 360 grade a fost mult mai ”strânsă”, mai ales că – în 2024 – unul dintre spectacolele prezentate, film oficial aniversar pentru ”100 ani – planetarium”, producția animată KIRA, a evidențiat pericolele dezinformării și ale manipulării media.
-în 2024, prin contribuția adusă, respectiv versiunea audio în limba română a filmului documentar aniversar oficial PLANETARIUM:100 ANI DE ETERNITATE, planetariul băimărean a primit gratuit licența de difuzare pentru 50 de ani a acestei producții extraordinare, care arată că istoria planetariului a început, probabil, undeva acum 40000 de ani pe tavanul unei peșteri, iar aceasta se îmbină cu

În 2024, achiziția tichetelor de acces s-a putut face direct de la stand (cash sau prin POS bilete proprii, cash Bilete unice de acces la 5 muzee) sau online, prin achiziția tichetului ”prioritar”, cu tariful de bază comisionat de către operatorul easy2visit.

În anul 2025, tarifele rămân neschimbate, fiind așteptată – alături de deschiderea standului de suveniruri modernizat – diversificarea și mai mare a ofertei de conținut intelectual, educațional și de divertisment pentru toate vârstele, dezvoltarea unor noi direcții de cercetare și valorificare, armonizarea activităților în sfera astronomiei observaționale directe, implicarea mai activă în demontarea cu argumente a unor mituri para și/sau pseudo științifice promovate în media clasică și rețele sociale.

Anul 2025 este și el, cumva, aniversar: Telescopul spațial Hubble împlinește 35 ani de operare în spațiul cosmic, TSH fiind cel mai important și mai constant ”ochi” al umanității îndreptat către profunzimile universului.
Tot în 2025, mișcarea planetariană va celebra un secol de la intrarea în scena mondială a primului planetariu deschis pentru publicul larg, deci cu activitate oficializată și normalizată, la Munchen. De la acest moment, viteza de evoluție a tehnicii de planetariu a fost exponențială, iar utilizarea tot mai dinamică a planetariilor ca instrumente adaptative de popularizare a științei, a datelor științifice din domeniul astronomiei și a celor conexe (astrofizică, astrobiologie, astronautică ș.a.m.d), a devenit loc comun.

În acest prim sfert de secol nou, beneficiind de achizițiile cele mai noi în materie de tehnologie vizuală, audio și nu numai, planetarium oferă chiar mai mult și combină arta vizuală, teatrul, poezia, muzica, jocurile de lumini, acustica unică și proiecția digitală pe ecrane circulare de 360 grade în spectacole captivante în care cunoașterea apare augmentată, asistată perceptiv, imaginar și emoțional, iar scenariile captivante îndeamnă uneori la meditație. Cum ar fi să ne gândim serios la poluarea luminoasă?

Extras orientativ al unor momente semnificative din an:
17 mai: Noaptea Europeană a Muzeelor 2025
18 mai: Ziua Internațională a Muzeelor 2025: „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”
7 mai: Ziua Internațională a planetariilor (2025). Tradițional (pe rit vechi!) ZIP este sărbătorită în a doua Duminică din martie; în contextul aniversar centennial al planetariului cu lumini, noua dată este 7 mai 2025.

De asemenea, o serie de evenimente astronomice vor fi onorate cu observații astronomice derulate la sediu sau în diverse alte locații prietenoase cu astronomia.

Crișan Petru Ciprian – muzeograf la Planetariul Baia Mare

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut