ANAF intră tare în comerțul online

3 minute de citit
- Publicitate -

Comisarii Antifraudă vor face controale la persoanele fizice cu activitate comercială online care au avut încasări ramburs. Acestea sunt posibile datorită obligației firmelor de curierat de a transmite date privind plata cu numerar.

ANAF are aproape finalizată o aplicație prin care pot fi identificate mult mai ușor persoanele cu criterii pe risc în acest domeniu al comerțului online. Va intra curând în testare.

O acțiune de control va fi demarată luna asta, afirmă reprezentantii ANAF.„ Am identificat de la un singur curier, 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde lei și nu au depus nicio declarație fiscală pentru acei bani”, a declarant un reprezentat ANAF. Potrivit acestuia, nu vor fi toate cele 22.000 de persoane controlate.

„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, a precizat reprezentantul ANAF. Potrivit acestuia, pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei, în primă fază, va fi inițiată verificarea documentară, adică un control care se face de la sediul ANAF, urmând ca la finalul controlului să se emită decizie de impunere.

„Celelalte persoane cu sume sub 500.000 lei vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma vor urma controale”, a precizat el.

Firmele de curierat transmit date privind plățile rambrus către ANAF prin Declarația 395.

„Pe circuitul economic al acestui comert se interpun firmele de curierat. Acest comert în Romania are un specific aparte față de celelalte state. Unii parteneri de afaceri ai furnizorilor nu se conformează fiscal. Primim date pe Declarația 395”, a declarant reprezentantul  organului de control.

Pe primele 3 luni, spune el, au primit 17 milioane de transporturi cu ramburs.

„Ca volum, undeva peste 5 miliarde lei. Suntem în crearea unei baze de date complete. Am primit de la principalele firme de curierar declarații, respectiv 23 de firme. Suntem departe de a avea o imagine completă a fenomenului. Toate firmele de curierat vor trebui să depună această declarație, fie că fac sau nu operațiuni cu ramburs”, a mai spus reprezentantul ANAF.

sursa foto: smartBill Blog

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut