Amenzi mari pentru românii care plimbă câini periculoşi fără lesă şi botniţă

2 minute de citit
- Publicitate -

În urma a mai multor atacuri din trecut, specialiștii au decis să ridice nivelul de precauție în ceea ce privește prezența câinilor periculoși în spațiul public, astfel, inițiativa parlamentară în acest sens, a fost adoptată luni de Senat și vizează completarea OUG nr. 55/2002.

Proprietarii sau deținătorii temporari de câini periculoși riscă amenzi între 500 și 5000 lei,  dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniţă şi nu sunt ţinute în zgardă şi lesă. Specialiștii consideră că este necesar și un test anual, atât pentru câine, cât și pentru stăpân. Acest test determină gradul de sociabilitate al câinelui și gradul de control al stăpânului.

Rasele de câini vizate, care sunt împărțite în două categorii, mai exact de luptă și de atac, sunt următoarele: Pit Bull, Boerbull, Bandog,  American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso.

„În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, precizează iniţiatorii proiectului de lege.

Asociaţia Chinologică din România are înregistraţi peste 22.600 de câini periculoşi. În primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au dat aproape 1700 de amenzi.  În luna ianuarie, Ana Oros, o bucureşteancă de 43 de ani, a murit după ce a fost atacată brutal de mai mulţi câini, în timp ce alerga în zona Lacului Morii, conform observatornews.ro.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

 

A.M.

 

 

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut