Alte motive de scumpiri în Romania

2 minute de citit
- Publicitate -

Restaurantele, fast-food-urile şi cantinele din România mai au la dispoziţie o zi pentru a trece în meniul lor absolut toate ingredientele folosite pentru fiecare preparat în parte, plus valoarea sa nutritiţională. Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile restaurantelor să conţină, pe lângă informaţiile generale, şi cantitatea produsului, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii săi.

Patronii restaurantelor, fast food-urilor și cantinelor au declarat deja că decizia respectivă înseamnă costuri suplimentare la realizarea meniurilor, costuri care într-un final vor fi suportate tot de clienţi.

Potrivit sursei citate anterior, aceste reguli ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie 2022, însă au fost amânate pentru martie 2023. Dacă administratorii restaurantelor nu se vor conforma, în primă fază, vor primi avertismente, iar apoi vor fi amendaţi.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au transmis reprezentanții ANPC.

credit foto: adi hadean

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut