Alianța electorală CI-CI girează traseismul politic

2 minute de citit
- Publicitate -

Traseismul politic (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție. În România sunt extrem de puțini aleși care să nu își fi schimbat partidul, mai ales dacă ne referim la cei din administrațiile publice locale.

Noua alianță electorala CI – CI ( Ciucă – Ciolacu ) face absolut orice pentru a câștiga alegerile în anul de grație 2024.

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele a provocat o nouă discuție în Coaliția de guvernare: ce se întâmplă cu primarii care nu și-au terminat mandatul, dar vor să candideze pentru un alt partid în  luna iunie 2024.

Constituțional, mandatul aleșilor locali se termină la finalul lunii septembrie. Dacă un primar de la un partid dorește să can­dideze în iunie pentru un alt partid, conform legii în vigoare, își pierde mandatul.

Surse din coaliție au declarat că se va modifica în Parlament Codul Administrativ pentru ca primarii în funcție să poată candida pentru orice partid, fără să își piardă mandatul. Legea va funcționa doar pentru 2024, pentru că doar acum alegerile locale sunt devansate.

În consecință, aleșii locali îsi vor putea schimba partidul în anul 2024 fără șă își piardă mandatul. Uite așa, aleșii locali din Maramureș vor putea liniștiți să candideze din partea altui partid în acest an, vezi cazul Vasile Coman din Vișeu de Sus. Acesta este acum ales pe liste PNL, dar va candida în iunie pe liste PSD.

Mai sunt și alții în această situație, îi vom aminti la momentul potrivit.

MaramuresOnline.ro

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut