Activitățile ce vor fi desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice din Maramureș

5 minute de citit
- Publicitate -

În anul școlar 2024-2025, activitățile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, prevederi ce au fost transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Activitățile sunt coordonate de către Instituția Prefectului Județului Maramureș, fiind implicate toate instituțiile abilitate.

Asigurarea unui mediu școlar protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, reprezintă obiectivul ce se urmărește a fi îndeplinit prin executarea măsurilor specifice pe fiecare linie de muncă, sens în care au fost efectuate verificări pe linie de siguranță școlară în unitățile de învățământ de pe raza județului și au fost stabilite priorități de acțiune, pentru începerea efectivă a cursurilor.

Pentru că ne dorim ca anul școlar să se desfășoare în condiții de siguranță, vor fi luate toate măsurile care să conducă la îmbunătățirea climatului de siguranță în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Siguranța în școli presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu.
Premergător începerii anului școlar 2024-2025, în perioada 27 august- 06 septembrie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, în baza unui plan de acțiune, au fost realizate activități de informare privind modificările legislative recente, respectiv a unui număr de 44 de societăți comerciale, care desfășoară activități comerciale în zona adiacentă a unităților de învățământ.

Pe parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș vor fi întreprinse o serie de măsuri, printre care amintim includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, dar și asigurarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe principalele artere de circulație, îndeosebi în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.

Vor fi Organizate acțiuni de verificare a autovehiculelor destinate transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră;

Se vor elabora analize tactice pentru identificarea zonelor și a itinerariilor vulnerabile de deplasare către sau de la unitățile de învățământ preuniversitar și dispunerea de măsuri proactive pentru prevenirea faptelor penale asupra elevilor care se deplasează pe aceste trasee, iar Biroul Siguranța Școlară va întocmi rapoarte de analiză post-cauzală a fiecărui incident și stabilirea direcțiilor de acțiune în vederea prevenirii unor incidente similare;

Se va pune accent pe activitățile de control sistematic și prezență activă, în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ, în vederea prevenirii fenomenului de absenteism școlar, care poate conduce la abandon școlar și, indirect, ar putea crește gradul de delicvență juvenilă în rândul elevilor;

La nivelul Poliției Române a fost inițiată Campania ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar. Vor fi desfășurate activități educative în cadrul programului ,,Școala Altfel” și „Școala Verde”, având ca teme ,,Prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun”, iar parcursul întregului an școlar se va continua Campania La limonadă cu polițiștii pentru informarea corespunzătoare a elevilor cu privire la riscurile la care se expun încălcând prevederile regulamentului intern al unității de învățământ, dar și al normelor legale cu incidență în domeniul școlar. Echipele responsabile, formate din polițiști și jandarmi, vor monitoriza și intervenii zilnic pentru prevenirea situațiilor care ar putea pune în pericol sau afecta siguranța elevilor și a cadrelor didactice.

IPJ Maramureș

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut