Debutând în ziua Sfantului Gheorghe, festivalul șahului juvenil românesc i-a sărbătorit pe premianți la sfârșitul lunii Prier. Emoțiile, încurajările, speranțele, revenirile, bucuria împartășită cu membrii comunității sunt doar câteva dintre atributele Campionatului Național pentru Juniori.
În minunata sală a complexului hotelier “Steaua de Mare” din stațiunea pontica Neptun au pășit peste 500 de copii dornici să-și demonstreze cunoștințele șahiste . Acest eveniment are adeseori puterea unei “oglinzi” care să reflecte atât nivelul actual al copiilor, cât și un feedback al felului în care s-au pregatit . Puternica valorizare a acestui eveniment șahist însa îi poate inhiba pe cei mai puțin experimentați, gestionarea emoțiilor fiind o componentă importantă a succesului.
Lăsarea cortinei peste competiție însă îi încarcă pe copii cu gustul plăcut al unei săptămâni petrecute alături de prieteni, de bucuria reușitei sau , din contră, de ambiția de a munci mai mult în viitor.
- Mezina comunitații Academia de Șah Maramureș, simpatica Teodora Pintea, aflată la doar a 2-a competiție oficială a jucat cu multă dezinvoltură, după primele 5 runde aflându-se pe locul 1 ex-aequo. Ulterior a obținut o poziție cu mare avantaj contra celei care s-a încununat campioană, însă lipsa de experiență a Teodorei, mai ales la nivel de șah clasic, exprimată prin ritmul alert de a muta, au privat-o de continuarea traseului spre podium. În cele din urmă, un loc 7 care foarte probabil înseamnă selecționarea în lotul național. Ne bucuram că pepiniera unui club fondat acum un an reușește deja să producă astfel de copii talentați.
- Tanya Lazăr și-a făcut debutul la această competiție, precum și în grupa fetelor sub 10 ani. Ea a început cu 2 victorii, însă înfrangerea împotriva celei care a devenit ulterior vicecampioană națională a afectat-o mult, făcând-o să joace semnificativ sub nivelul din cadrul antrenamentelor. Pasionată de șah și dornică să învețe, o așteptăm pe Tanya să revină încrezătoare și din ce în ce mai puternică.
În grupa băieților de 10 ani, cei 4 buni prieteni, Ștefan Grigorescu, Viktor Szabo, Eric Fodor, având 9 ani fiecare și Răzvan Bercu având 10 ani, au avut trasee presărate cu oponenți bine cotati.
- Eric( dublă legitimare cu CSS Târgu Mureș ) și-a revenit după câteva concursuri mai puțin inspirate și a strâns 5 puncte.
- Ștefan( dublă legitimare cu CSM Ploiesti) a trecut peste startul mai șovăielnic, a ajuns în zona fruntașă, însa o înfrangere în runda a 6-a, cu un adversar valoros, însă dintr-o poziție avantajoasă tânărului nostru sportiv i-au afectat rezultatul final.
- Viktor a întalnit 7 copii cu Elo-uri superioare, reușind să crească în mod îmbucurător timpul de gândire.
- Răzvi a acumulat un plus de +32.8 elo, un motiv îmbucurător fiind și trendul ascendent al nivelului șahistic pe care îl parcurge.
Pentru cei 4 micuți sunt destule motive încurajatoare, iar susținerea necondiționată a familiilor lor contribuie la dezvoltarea ca șahisti, dar și ca tineri valoroși prin educație.
- Alex Pașca (dublă legitimare cu LPS Satu Mare), un sportiv aureolat de succese naționale dovedește multă maturitate și seriozitate, se pregătește bine, iar jocul său se îmbunătățește constant. De această dată s-a clasat pe locul 5, la doar jumătate de punct de medaliatul cu argint. În plus, izbutește a 2-a victorie consecutivă în fața foarte valorosului Iustin Larion, campion național în 2024 și locul 5 la Europeanul sub 10 ani.
- Cătalin Șuteu mustește de talent, însă studiul individual mai riguros ar duce la o mai mare constanță a rezultatelor, dar și suportul strategic necesar pentru flamboaiantele sale lovituri tactice. Rezultatul său nu e deloc rău, ținând cont ca în 2026 va juca tot în grupa băieților sub 12 ani, dar e capabil de rezultate și mai prețioase.
- Răzvan Popa, mureșeanul care impresionează la antrenamente prin logică și dedicare, a avut un turneu echilibrat, finishul ceva mai slab văduvindu-l de o clasare mai apropiată de capabilitățile lui.
În grupa fetelor sub 14 ani a evoluat Sara Șunea, jucătoarea având cel mai mare coeficient Elo din întreaga competiție feminină. Ea a reușit să creeze câteva partide de calitate, însă anumite scăpări în poziții avantajoase au convers către un loc 2. Sara a avut o succesiune de concursuri de șah clasic foarte bune, iar faptul că fără a fi în formă, s-a clasat a 2-a, demonstrează nivelul valoric ridicat la care a ajuns. Gestionarea mai bună a emoțiilor, mai ales în condițiile când este cotată ca favorită, reprezintă un obiectiv important pentru galonata noastră sportivă. Sara a acumulat un punctaj de 22.5 din 30 posibile la proba de dezlegări, acesta asigurându-i un loc 1 bine meritat și totodată medaliă cu aur la această probă.
Aida Szasz, colega ei de generație, a avut un concurs excelent, încheiat cu o creștere Elo de 121 de puncte, dar și un loc 8 echivalent cu o selecție ân lotul național. Jucătoare de moral, Aida a făcut progrese evidente în joc , dar impresionează și prin seriozitate.
În grupa băieților sub 14 ani, am fost alături de cei 5 academicieni (unii având dublă legitimare cu CSS Târgu Mureș sau LPS Satu Mare) care au luptat cu fervoare pentru o clasare cât mai bună.
- Cel mai aproape de podium a fost Marian Mureșan, care în ultima rundă avea nevoie de o victorie în înfruntarea cu marele campion Andrei Negrean. La un moment dat însă, Marian a obținut o poziție de atac foarte promițătoare, iar victoria nu mai părea o utopie. În cele din urmă, vasta experiență internațională a lui Andrei s-a dovedit factorul decisiv. Această partidă arată și capacitatea de performanță a acestui tânar, faptul că atunci când e concentrat, nivelul lui real este de minim 2100 Elo.
- Marius Tătar e un alt puști care se îmbunătățește din ce în ce mai mult, cu un joc stabil și bine închegat. El a fost mult timp în zona primelor 6 locuri, obținând în cele din urmă o clasare menită să-l includă în lotul național.
- Andrei Năsui e un jucător constant, răbdător și cu un joc așezat. Fixarea unor obiective mai îndrăznețe, disponibilitatea de a ieși din zona pozițiilor cunoscute, l-ar putea ajuta să treacă la un alt nivel. Clasarea în prima treime într-o generație puternică e o răsplată pentru seriozitatea și sinceritatea cu care se raportează la șah.
- Ștefan Butuza a avut un concurs mediu, încheind pe poziția de pe care a plecat. Implicarea sa la antrenamente, liniștea interioară arată disponibilități crescute de progres.
- Tudor Jacodi a jucat pentru prima oară la o astfel de competiție, acumulând astfel o importantă doza de experiență care îi va fi utilă în viitor. Ierarhia finală l-a găsit în zona mediană, însă și în cazul lui avem suficiente motive de optimism.
Dincolo de rezultatele propriu-zise, de indiciile privind aspectele care ar trebui prioritizate în pregătire, timpul de calitate petrecut alături de oameni dragi, este un beneficiu menit să încânte sufletul.