A avut loc a doua întâlnire din acest an a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș

3 minute de citit
- Publicitate -
Sâmbătă, 27.01.2024, de la ora 11, în Sala „Ion Burnar” a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc a doua întâlnire, din acest an, a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.
De data aceasta trei autori au citit din creație proprie, colegi ce își vor cinsti numele în cea mai apropiată sărbătoare a lunii ianuarie, aflată acum pe sfârșite.
Primul a fost poetul Vasile Bele. Pentru început, Vasile a rostit cuvinte de recunoștință față de dascălii săi, atât pentru cei în viață, cât și pentru cei plecați prea repede dintre noi: prof. univ. dr. Nicolae Felecan (R.I.P.), prof. univ. George Achim (R.I.P.), prof. univ. dr. Carmen Dărăbuș (R.I.P.), el fiind absolvent al Facultății de Filologie Baia Mare.
Vasile Bele este cunoscut ca un bun orator, bun povestitor, bun recitator, un adevărat om-spectacol. Și de data aceasta, a reușit să dea culoare zilei triste și cețoase de iarnă. Ca atare, tot ceea ce a citit, a prins viață și suflet. Cu însuflețire, ne-a citit: poezii cu rime, poezii cu vers alb, pamflet. acrostih, tautograme.
Vasile Bele, printre alte activități laborioase, este redactorul șef al revistei „Din Vatra Satului”, editor a mai multor antologii de literatură, organizator de festivaluri literare. Participă neobosit în țară și străinătate la diverse acțiuni culturale.
După cum reiese din bio-bibliografia sa, Vasile este beneficiarul mai multor premii și diplome; mereu prezent la acțiunile românilor din Republica Moldova. Mulțumim Vasile Bele! Poezii populare au citit: Nelu Danci și Grigoraș Ciocan.
Nelu Danci ne-a poftit în lumea Fisculașului, în lumea satului tradițional. Grigoraș Ciocan nu este doar poet popular, surprinzând cu umor obiceiuri ce ies din tipar ci și pictor de icoane pe sticlă. A fost o întâlnire densă, încheind într-o notă veselă prima lună a anului.
Despre creațiile citite azi au luat cuvântul: romancierul Gabi Lighner, cel care i-a fost bun sfătuitor literar, prof. Ștefan Herțeg, poeta Janeta Coroiu, prof. Lotica Vaida, prof. Vasile Leschian, poeta Flavia Oltea Foltoș, prof. Maria Berciu, poetul Nicolae Scheianu, poetul Gelu Dragoș, prof. Pamfil Bilțiu.
Felicitări celor prezenți! Felicitări celor trei „sfinți”!, arată scriitoarea Florica Bud.
Foto: Gelu Dragoș
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut