Ajutoare de stat pentru nevoiași

3 minute de citit
- Publicitate -
Luna ianuarie începe cu o cascadă de ajutoare oferite de stat, din banii publici, dar și cu o serie de majorări de venituri care vor ajunge în buzunarele a milioane de cetățeni.
Ei sunt românii cărora statul a început deja să le dea bani
Pentru început, amintim că salariul minim pe economie crește la nivelul de 3.000 de lei brut. Concret,de la 1 ianuarie 2023, românii care au pe cartea de muncă salariul minim pe economie, vor fi încadrați cu 3.000 de lei brut, în loc de 2.550 de lei, nivelul actual al salariului minim brut pe economie. Practic, făcând un calcul simplu, angajatul român va rămâne cu aproximativ 370 de lei în plus, bani în mână. Astfel, salariul minim net pe economie ajunge, în total la 1.898 de lei.
O altă majorare deosebit de importantă și cu mare impact social vizează seniorii României. Pensiile vor crește, iar punctul de pensie a fost majorat la 1.785 lei, de la 1.586. Cei mai avantajați vor fi pensionarii cu venituri foarte mici. Conform celor decise în cadrul coaliției de guvernare, pensiile aflate sub pragul de 3.000 lei inclusiv se indexează cu 12,5%, fără însă să se depăşească nivelul de 3.256 lei.
De altfel, programul voucherelor sociale continuă și-n 2023! După cum ne-au anunțat guvernanții încă de la finele anului trecut, persoanele cu venituri mici vor beneficia în 2023 de continuarea programului de vouchere sociale, prin care statul le oferă 250 de lei pentru alimentele de bază, din două în două luni. De reținut că prima tranșă a banilor pe cardurile sociale va fi virată beneficiarilor de-abia în luna martie.
În cele din urmă, trebuie reținut că pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de o serie de ajutoare financiare, pentru a fi sprijiniți să depășească perioada de scumpiri. Știm cu toții cât de dificil este pentru vârstnici să se poată întreține cu atât de puțini bani, motiv pentru care statul a decis să ofere o serie de ajutoare, în funcție de nivelul pensiei, după cum urmează:
Vor primi 1.000 de lei pensionarii ale căror veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv. Statul va oferi 800 de lei celor în cazul cărora nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv. În cele din urmă, avem și un ajutor de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.
În cele din urmă, salariile din sistemul public sunt majorate cu 10%, iar persoanele cu handicap vor primi cea de-a 13-a indemnizație în 2023.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut