Sâmbătă, 21 octombrie 2023, la Monumentul Eroilor din Moisei a avut loc comemorarea eroilor martiri români împușcați în 14 octombrie 1944, de militarii maghiari aflați în retragere.
Ceremonialul religios și militar pentru cinstirea celor 29 de eroi-martiri a fost organizat, şi anul acesta, de Primăria comunei Moisei, împreună cu Prefectura Judeţului Maramureş şi Centrul Militar Judeţean Maramureş, la împlinirea celor 79 de ani de la cumplitul masacru.
Gazda evenimentului a fost primarul Grigore Tomoiagă, alături de reprezentanţi ai autorității publice locale din comuna Moisei. La eveniment au participat şi prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, deputatul Florin-Alexandru Alexe, Hojda Ciprian, fost consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. Slujba religioasă și pomenirea eroilor martiri a fost oficiată de PS Timotei Sătmăreanul, alături de preotul paroh Matei Șandru de la Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” Izvorul Dragoş şi un sobor de preoţi.
„Astăzi comemorăm 79 de ani de la un eveniment tragic al istoriei noastre, masacrul care a avut loc în comuna Moisei la 14 octombrie 1944. Comise de trupele horthyste aflate în retragere, atrocităţile acelei zile au cuprins uciderea într-o casă a 29 de români, prizonieri în lagărul de muncă forţată de la Vişeu de Jos, şi incendierea satului nostru, focul zărindu-se de pe Valea Izei, unde moiseienii se aflau în refugiu”, arată reprezentanţii administraţiei din Moisei.
Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn.
Pe locul vechii troite din lemn, sculptorul Vida Gheza, a realizat, în anul 1967, Ansamblul memorial al martirilor de la Moisei, alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră. Ulterior, din pricina climei umede din zonă, lemnul a început să putrezească şi să se fisureze. Artistul a refăcut monumentul, cioplindu-l în piatră, „dar s-a sfâşiat unitatea iniţială dintre material şi idee” (V. Gheza).
Este, fără doar și poate, un punct de reper pentru Maramureșul istoric și pentru Moisei, și cu siguranță cel mai important obiectiv turistic din zonă, motiv pentru care administrația locală i-a acordat și îi acordă o atenție specială.
Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!
MaramuresOnline.ro