Cel mai mare pelerinaj ortodox din ţară se desfăşoară, la mijloc de octombrie, la Iaşi. Oameni de toate vârstele și clasele sociale merg la Cuvioasa Parascheva ca la un izvor de speranţă.
Peste 300.000 de credincioși au participat la pelerinajul dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva din acest an. Racla Sfintei Parascheva a fost scoasă, în urmă cu o săptămână, din Catedrala Mitropolitană şi aşezată într-un baldachin construit special în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Anul acesta au fost aduse în pelerinaj şi moaştele Sf. Andrei Criteanul, de la o catedrală din Grecia.
„Încă din anul 1641, când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse în Iași, orașul a devenit un punct de referință pe harta spiritualității creștin-ortodoxe. Sute de mii de oameni merg în fiecare an să se închine la moaștele sfinte, aducând cu ei evlavia și credința, și transformând Iașul într-un loc de puternică conexiune spirituală.
Sfânta Parascheva este luminația Moldovei, iar asta nu este doar o expresie. Este o realitate care a unit oamenii în credința lor, a adus speranță și binecuvântare în viețile lor. Orașul Iași este mai mult decât un loc pe hartă – este un loc al spiritualității unde credința se trăiește cu intensitate”, transmite iasi.travel.ro.
Peste 99% dintre români sunt afiliați religios. Manifestarea credinței, ca exercițiu democratic al libertății religioase, este o componentă importantă, esențială, a trăirii spirituale, iar acest fapt a fost și mai evident anul acesta, când peste 300.000 de credincioși au participat la pelerinajul dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. 35.000 de persoane au fost prezente doar sâmbătă, la liturghia oficiată în aer liber, conform statisticii transmise de Secretariatul de Stat pentru Culte.
MaramuresOnline.ro