Conservanții din mezeluri nu sunt periculoși prin ei înșiși. Organismul uman îi tranformă în produși înalt toxici. Băuturile energizante au aminoacizi, bucățele din proteine. Organismul uman îi transformă împotriva lui.
Vedem transformări spectaculoase, care se petrec în interior. Vedem, de fapt, manualul de chimie. După un sandwich și un suc.
Două kilograme pe lună. Aceasta e cantitatea de mezeluri, pe care o consumă un român, spune Institutul Național de Statistică. Știm sigur că este un consum mare.
Ce nu vedem este cum stomacul le transformă instantaneu într-un compus înalt toxic, numit nitrozamină. Îl găsim și în fumul de țigară. Cum e posibil?
Nitrit de sodiu, sare cu nitrit, sare nitrică, conservant E 250 – așa se numesc conservanții din mezeluri.
Nu sunt periculoși prin ei însiși. Organismul uman îi transformă în substanțe periculoase. De fapt, acidul clorhidric din stomac. Ne explică un expert în biochimie:
Prof. univ. dr Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie chimică și Biotehnologii: ”Imediat ce ajunge nitritul de sodiu în stomac – e o reacție de manual – cu acidul clorihidric, reacția clar are loc. Reacția dă un compus care se cheamă nitrozamamină, este un compus cu caracter cancerigen dovedit, există și doze limită per kilogram corp, 50 de miligrame per kilogram corp. În țigari îl găsim ca produs secundar de ardere, în urma arderii tutunului. Dacă e să vorbim strict biochimic, mezelurile nu sunt recomandate pentru niciuna dintre vârste.”
Industria alimentară cunoaște această reacție. De aceea, în cele mai multe mezeluri este adăugată vitamina C. Acid ascorbic este forma sub care o veți găsi pe etichete. Vitamina C trebuie să fie prezentă SIMULTAN în stomac, când are loc formarea nitrozaminelor. De ce?
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Reduce o reacție nocivă de formare a nitrozaminelor cancerigene, de unde rezultă acesta nitrozamine, din reducerea nitraților. Vitamina C are un rol important în protecția împotriva acestor substanțe cancerigene – nitrații din alimente, din mezeluri.”
Nitrozamina care rezultă în stomac după ce consumăm mezeluri ajunge în sânge. Aici se combină cu hemoglobina. Rezultă așa numita met-hemoglobină. Adică sângele NU mai poate transporta oxigen.
Situația e mai periculoasă cu cât copilul e mai mic.
Copiii nu ar trebui expuși la mezeluri, care au sare nitrică. Indiferent de vârsta acestora.
Facem diferența între mezeluri ultraprocesate și carne, ca atare, adică proteine animale de cea mai înaltă calitate. Proteinele animale nu afectează funcția renală.
Carnea, oul și lactatele. Doar aceste alimente conțin proteine complete. Intră în tubul digestiv și, din ele, organismul își extrage cărămizile, din care suntem construiți. Le numim aminoacizi. Toți aminoacizii necesari vieții vin din alimentele de orgine animală.