Este vorba despre orașul Aiud, județul Alba, Transilvania, care impresionează turiștii, fiind considerat de o frumusețe rară.
Orașul Aiud, locul unde istoria se simte peste tot
După cele 5 ore de mers, am ajuns în inima Transilvaniei, în Aiud, și da, acesta este oraşul din România de o frumuseţe rară, un loc unde există povești interesante legate de epoca medievală și contemporană. Aici poți găsi multe clădiri istorice, muzee și biserici.
Odată ajuns aici, poți vizita Cetatea Orașului, care se află în centrul Aiudului, cetate ce a fost construită în secolul al XIV-lea, având ziduri de fortificație de formă pentagonală neregulată din piatră brută de carieră, iar capacitatea sa defensivă a fost îmbunătățită cu opt turnuri de breaslă și o poartă.
Turnurile au fost denumite după tipul breslelor de meșteșugari, și anume ”Turnul Măcelarilor”, ”Turnul Croitorilor” și așa mai departe. Conform documentelor istorice, cetatea a fost inițial înconjurată de un șanț plin cu apă adusă de pe Valea Aiudului, pe care locuitorii îl puteau trece mergând pe podul pliabil.
Acest pod era ridicat în fiecare zi, la ora 21.00. sau ori de câte ori era nevoie. Șanțul a fost acoperit în secolul al XVIII-lea.
Se spune că aici a existat o rețea de pasaje pietonale construite în subteran, care probabil asigurau o aprovizionare secretă a diferitelor puncte strategice. Existența acestei rețele a fost dovedită de mai multe ori în timpul mai multor săpături în fundație.
Monumentele istorice din oraşul de o frumuseţe rară
În afară de Cetatea Aiudului, turistul amator de istorie va mai descoperi și alte clădiri vechi, multe din perioada medievală, iar arhitectura acelui secol se mai vede și astăzi pe străzile din Aiud, oraşul din România, care este de o frumuseţe rară.
Un exemplu ar fi Biserica romano-catolică, care este mai mică și mai puțin impunătoare decât catedrala ortodoxă. Cu toate astea, vei putea admira frumusețea construcției în stil gotic. Ea găzduiește încă o orgă mare și extrem de veche, situându-se între zidurile Cetății medievale Aiud.
Din păcate, pe lângă frumusețile orașului, istoria ne îndeamnă la aducere aminte. De ce spunem asta? Deoarece, tot aici se află și celebra închisoare folosită de comuniști după venirea la putere, aici fiind încarcerați și torturați toți cei care se opuneau regimului.
Astăzi, închisoarea de la Aiud a devenit un muzeu al atrocităților comuniste, un loc care merită vizitat, tocmai pentru a nu uita sacrificiul făcut de cei încarcerați aici.
Text preluat: Playtech.ro