Totul despre mame au abordat un subiect foarte important și util pentru părinții care simt o anume anxietate din cauza momentului în care copiii lor încep grădinița, fiind o etapă importantă pentru aceștia, dar și o provocare care poate aduce mult stres atât părinților, cât și copiilor care sunt la o vârstă fragedă și le este greu să plece de lângă părinții lor.
Fie că este vorba despre începerea grădiniței, a școlii, sau pur și simplu întoarcerea la serviciu după o perioadă în care ai stat lipită de cel mic, anxietatea apare și este greu de gestionat!
Chiar dacă toate eforturile pentru o adaptare blândă se fac pentru și către copil, și mama are nevoie de o gestionare corectă a emoțiilor atunci când vine o nouă etapă în viață- separarea de cel mic pentru câteva ore în fiecare zi.
Câțiva pași pentru a gestiona corect anxietatea de separare la mamă!
1. Dezvoltați ritualuri de rămas bun
Ele ajută copilul să știe la ce să se aștepte, să se simtă mai încrezător. Alegeți un ritual și respectai-l zilnic. Faceți același lucru, în aceeași ordine, în fiecare zi. Rutina te ajută și pe tine, nu doar pe el. Mai ales că, dacă el e bine, și tu ești bine! O mângâiere, o îmbrățișare și până numărați la 3 să fii deja la ușă!
2. Recunoaște-ți sentimentele!
Treaba ta ca mamă este să fii acolo pentru copilul tău și să-l protejezi. Te străduiești să construiești o relație strânsă cu el, bazată pe încredere. Și desigur că te simți tristă când vine timpul să petreceți câteva ore pe zi despărțiți. Acceptă-ți sentimentele! Sunt naturale și sincere! Se numește anxietatea de separare la mamă!
3. Gestionează-ți emoțiile!
Nu e nicio problemă sau rușine să mergi la psiholog dacă simți că ai nevoie. Trebuie să știi că atunci când tu nu gestionezi corect emoțiile, le transmiți către copil și mai ample. Copiii nu aud ce le spui, ei simt. Iar dacă tu ai lacrimi în ochi la fiecare despărțire, atunci nici el nu se va adapta ușor! Acceptă-ți emoțiile și anxietatea, dar tratează-le! Acceptă ajutor specializat dacă crezi că e nevoie!
4. Ai încredere în copil!
În mod natural, Natura a proiectat copiii să stea lângă părinții lor pentru a fi protejați, dar să înceapă explorarea odată ce se simt în siguranță. Îngrijorarea care apare odată cu separarea denotă o lipsă de încredere în copil, o modalitate de a spune că nu crezi că poate face față. Atâta timp cât ai încredere în bonă, educatoare sau învățătoare, atunci poți avea încredere și în forța interioară a copilului tău de a face față situațiilor peste care va da și de a crește frumos și echilibrat!
5. Împrietenește-te cu bona/educatoarea/învățătoarea
Firește că e greu să te relaxezi dacă nu cunoști cu adevărat persoana care-i va fi aproape copilului tău mai mult de jumătate din zi! De aceea, înainte de a alege această persoană, este bine să o cunoști bine, să vă împrieteniți, să comunicați. Punctele și pasiunile comune vă vor apropia și încrederea în persoana care va sta cu copilul îți va aduce liniște și echilibru.
6. Petrece timp de calitate cu copilul
Atât cât stați împreună, asigură-te că petreci timp special cu copilul. Astfel, el va ști că este foarte important pentru tine, iar tu îți vei redobândi încrederea în relația cu el. Folosește orice ocazie pentru a te conecta fizic; râdeți mult împreună; faceți mișcare!
7. Organizează-te mai bine și dormi mai mult!
Amândoi aveți nevoie de odihnă, așa că o organizare eficientă duce la timp mai mult pentru somn. Pregătește hainele și bagajul de seara! Și relaxează-te! Chiar dacă la început pare greu, rutina își va spune cuvântul și vor veni zile mai ușoare!