Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918, în localitatea Scornicești, județul Olt și a decedat în 25 decembrie 1989 în Tărgoviște. A fost un dictator român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, din 22 decembrie 1989.
În 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.
Cum se serba ziua de naștere a președintelui
Fabricile, școlile, grădinițele, universitățile,instituțiile de stat și uzinele Patriei se întreceau în a-i trimite dictatorului mesaje de felicitare și cadouri, sau realizând spectacole omagiale.
Limbajul oficial și comportamentul festivist era într-un contrast total cu realitatea anilor 80. Românii duceau un trăi de subzistență, magazinele erau goale, consumul de energie electrică și gaze naturale era raționalizat, iar drepturile civile erau restrânse sau chiar anulate.
Ziua de naștere a dictatorului necesita un efort național de organizare
Mai mult, organizarea zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu necesita un efort național de organizare. Partidul Comunist Român (PCR) și Securitatea se pregăteau din timp pentru că ziua să fie să fie un eveniment național în care să participe obligatoriu toți românii.
Nimeni nu scăpa de această „corvoadă” care trebuia să aibă aparență unui eveniment dorit și fericit. Până la urmă, cultul personalității trebuia servit cu zâmbetul pe buze, potrivit sursei menționate.
PCR și cultul personalității
Într-un dosar CNSAS nr. 8087 – „Partidul Comunist Român și Securitatea”, vol. 3, se află un document, datat 30 decembrie 1987, în care sunt trasate „”Propunerile cu privire la manifestările omagiale prilejuite de sărbătorirea a peste 55 de ani de eroică activitate revoluționară, patriotică și a celei de-a 70-a aniversări a zilei de naștere a tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România”.
Trebuie menționat că întreg documentul folosește limbajul de lemn propagandistic și slugarnic tipic „Epocii de Aur”, conform sursei menționate. Documentul pornește de la falsa dorința națională a tuturor românilor de a se organiza ziua de naștere a Dictatorului.
„Rodul dorinței organelor și organizațiilor de partid, de masă și obștești, ministerelor, instituțiilor centrale, comuniștilor, tuturor oamenilor muncii, întregului nostru popor de a exprimă, cu prilejul sărbătoririi a peste 55 de ani de eroică activitate revoluționară, patriotică și omagierii celei de-a 70-a aniversări a zilei de naștere a tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, cele mai ales sentimente de înalta prețuire, dragoste și profundă recunoștință, de a aduce și la acest înălțător eveniment, strălucitului conducător al partidului și țării omagiul lor suprem, odată cu angajamentul unanim de a îndeplini în mod exemplar planul pe anu 1988 și pe întregul cincinal”, este scris în document.