Aproape toată luna august a fost plină de evenimente astronomice pline de semnficiații și spectacole pe cer, unde luna s-a prezentat în diferite faze.
În această noapte, 30 spre 31 august, Luna se va afla în cel mai apropiat punct faţă de Pământ. Pe lângă fenomenul de „Lună Albastră”, are loc o „Superlună”, adică o Lună Plină care ajunge la „perigeu”: momentul în care se află cel mai aproape de Pământ. Prin urmare, Luna a apărut mai mare şi mai strălucitoare decât de obicei, aflându-se la doar 363.000 de kilometri de Pământ, faţă de o distanţă medie de 384.400 de kilometri. Doar 3% dintre „Superluni” sunt „Luni Albastre”, potrivit NASA.
Combinaţia acestor două fenomene este extrem de rară, apărând doar la fiecare 10 sau 20 de ani. NASA preconizează că următoarea „Superlună Albastră” va avea loc în ianuarie 2037.
Pe lângă „Luna Albastră” (punctul maxim va fi la 04:35 dimineața, pe 31 august 2023), cei care vor privi cerul în această noapte, vor avea ocazia de a vedea și planeta Saturn. Conform NASA, Saturn va putea fi observată în apropierea lunii începând cu ora 03:42, ora locală a României, și va părea că se rotește în jurul lunii pe măsură ce noaptea înaintează.