Emeishan (localitate aflată la poalele Muntelui Emei primul munte din China) a găzduit în intervalul 23-28 august cea de-a IX-a ediție a Campionatului Mondial de Kungfu (Wushu Tradițional), competiție la care au participat 700 de sportivi din 58 de națiuni. România a fost reprezentată de o delegație formată din 39 de persoane, 26 de sportive și 13 membri ai echipei tehnice. Din delegația tării noastre au făcut parte și trei dintre componenții Clubului Sportiv Wing Chun Baia Mare; președintele clubului Elian Micu respective cele două sportive Ema Alexandra Bancoș și Lorena Eliana Micu.
România participă din 2004 la aceste Campionate Mondiale tradiționale (toate organizate în China), iar la ediția din 2023 a reușit o salbă de 5 medalii de argint și 17 de bronz, Eliana Lorena Micu ratând bronzul (desi a încheiat cu aceiași notă cu ocupanta locului trei).
Pentru Ema Alexandra Bancoș (un nume predestinat pentru a lupta pe muntele Emei, a început kungfu-ul în urmă cu șapte ani, iar în 2019 a participat pentru prima oară la o competiție internațională Campionatul European de Wing Chun din Moscova (devenind vicecampioană europeană. În 2019 a descoperit Wushu-ul, iar în 2022 a recidivat cu un loc doi la Campionatul European de Kungfu din Grecia. Alături de Elian Micu (președintele clubului) și antrenor de peste 30 de ani în artele chinezești stilul Wing Chun, cele două băimărence se află la prima lor participare la un asemenea nivel competițional. Pentru sportivii Clubului Sportiv Wing Chun Baia Mare urmează alte două Campionate Naționale, plus participarea în primul week-end din luna decembrie la Campionatul European găzduit de Istanbul – Turcia.
Un rol important în promovarea acestui sport îl are Florin Bancoș, membru asociat al C.S.Wing Chun Baia Mare și președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China.
Alin Boțioc