Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, la Reşedinţa patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009.
5 cuvinte ale Preasfințitului Părinte Iustin la Duminica Migranților Români
(1) „Avem rădăcini adânci înfipte în acest pământ, prin care am primit în ființa noastră, de la naștere, toate virtuțile strămoşilor și părinților, care ne-au dat toate valorile sfinte”.
(2) „Maramureșenii și oșenii, oameni credincioși și muncitori, cărora nu le place și nu acceptă să trăiască în sărăcie și umilință, au plecat și ei în lume, așa precum în vremea comunismului plecau la muncă în zonele mai bogate din țară. A fost o necesitate! Dar este o mare nedreptate că s-a întâmplat această dramă!”
(3) „Poporul român a fost și rămâne un popor creștin și, prin Biserica și credința lui ortodoxă strămoșească, și-a regăsit mereu drumul pe care să meargă. Noi știm, din vizitele pe care le-am făcut în comunitățile din America și Europa, că românii își manifestă și mărturisesc credința oriunde ar fi în lume. Românii nu pot trăi fără Dumnezeu și fără Biserică!”
(4) „Maramureșenii și Oșenii sunt în prima linie când este vorba de credință și Biserică. Ierarhii și preoții noștri din Occident sunt sprijiniți și fericiți să îi aibă în comunități și împreună să dea viață proiectelor pastorale şi identitare românești”.
(5) „Acasă” este numai în casa părintească, în cuibul de drag și dor, în satul și țara ta, căci aici toți și toate, și cerul, și pământul, și muntele, și pădurea, și izvorul limpede în curgerea lui, te primesc, te iubesc, te odihnesc, te înalță și te înnobilează!”