Elevii din învățământul profesional de stat cu durata de trei ani vor studia istoria evreilor din clasa a XI-a, o oră pe săptămână, în timp ce elevii din învățământul profesional special se vor întâlni cu această materie abia în clasa a XII-a. Elevii de la filiera teoretică, profilul real (matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (filologie și științe sociale) vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul” tot din clasa a XI-a, o oră pe săptămână.
La rândul lor, elevii de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, elevii de la profil sportiv, toate specializările, și elevii de la profilul pedagogic și de la liceele filierei tehnologice, cursuri de zi și seral, vor studia „Istoria Evreilor. Holocaustul” din clasa a XI-a, o oră pe săptămână.
„Este important să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că ce s-a întâmplat în istoria mondială recentă nu va fi uitat. În acest sens, am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei ”Istoria Evreilor. Holocaustul” pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021.
Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.
Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, a scris Ligia Deca pe contul ei de Facebook.