În Sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Judeţean Maramureş, a avut loc prima întâlnire a Comitetului de organizare al UNESCO. Acesta are rolul de a urmări și sprijini îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor autorităților administrației publice locale, conform legislației în vigoare, referitoare la gestionarea și protejarea monumentelor istorice incluse în lista patrimoniului mondial.
De asemenea, Consiliul Județean are în vedere identificarea oportunităților de finanțare pentru implementarea programelor privind gestionarea acestui domeniu.
„Suntem binecuvântați cu biserici din lemn moștenite de la strămoșii noștri. Conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului aflat pe lista UNESCO sunt importante pentru administrația județului nostru. Sprijinim demersurile de salvare a acestor obiective, așa că recent am achiziționat Casa Petrova, Casa Moșului Deac din Bogdan Vodă, Castelul Teleki și sper că se vor mai face astfel de demersuri și pentru alte obiective istorice și culturale care, cu siguranță, vor fi de interes național și internațional. Însă, sper că și parcurile industriale de altădată vor fi puse în valoare, astfel încât generațiile viitoare să înțeleagă istoria mineritului din județul nostru sau a altor meserii care în prezent nu mai sunt practicate. În Germania, am vizitat astfel de obiective care au intrat pe lista UNESCO și atrag sute de vizitatori. Un alt proiect important în acest domeniu este și proiectul pilot de acordare a finanțării proprietarilor pentru restaurarea acestor valori de patrimoniu. În acest an, suma alocată de Consiliul Județean Maramureș este de 300.000 de lei. Acest proiect se va derula și în viitor și sper să fie atractiv pentru proprietarii obiectivelor, astfel încât să le restaureze, să le conserve și să le pună în valoare”, a subliniat Radu Trufan, vicepreședinte CJ Maramureș