Primarul Gabriela Tulbure la Plenara CoR de la Bruxelles referitoare la Noul Cadru al UE pentru Mobilitatea Urbană.

3 minute de citit
- Publicitate -
La dezbaterea din cadrul Plenarei CoR de la Bruxelles referitor la Noul Cadru al UE pentru Mobilitatea Urbană, primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure a avut o intervenție atât din perspectivă românească, cât și din perspectivă europeană privind mobilitatea urbană.
”Am subliniat faptul că există o strânsă legătură între mobilitatea rurală și cea mic-urbană. În acest sens trebuie să îndeplinim o chestiune esențială a coeziunii europene – construirea și modernizarea infrastructurii rutiere în Statele Membre care rămân în urmă în Europa de Est precum și cele din zone îndepărtate sau greu accesibile. Chiar dacă înregistrăm un progres, care nu este unitar din păcate, micul urban suferă mai mult decât marile orașe și decât comunitățile rurale. Orașele mici sunt afectate de probleme de dezvoltare rurală deoarece pe teritoriul unui oraș există fie localități suburbane (sau periurbane), cât și localități dependente, sate împrăștiate la o distanță semnificativă în jurul orașului. Municipalitățile urbane depind de aceste zone pentru hrană, utilizarea terenurilor, energie, aer curat și materii prime.
Aproape jumătate din drumurile care leagă centrul urban de localitățile rurale dependente în Europa de Est trebuie să fie reparate sau reconstruite de către autoritățile urbane. Mobilitatea activă și transportul public trebuie să fie accesibile pentru a permite incluziunea socială a cetățenilor care locuiesc în zonele rurale sau îndepărtate.
Pentru relația urban – rural, avem nevoie de soluții flexibile care să asigure o conectivitate durabilă. Tranziția de la infrastructura și soluțiile clasice la o soluție complet verde și zero carbon trebuie făcută pas cu pas, mai ales în zonele rurale și îndepărtate. Construirea infrastructurii convenționale, cum ar fi drumurile asfaltate, în statele membre din Europa Centrală și de Est este, de asemenea, o chestiune de coeziune europeană și nu doar o chestiune tehnică care vizează reducerea emisiilor de carbon.
Orașele mici trebuie să aibă acces la fondurile UE pentru a putea atenua încălzirea globală și pentru a se adapta la tranziția ecologică pe calea mobilității durabile. Obiectivele ambițioase ale UE vor fi îndeplinite doar dacă toate autoritățile locale sunt asociate la planificarea strategică a acestor inițiative”, a declarat Florica Gabriela Tulbure.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut