Victimele violenţei domestice vor putea beneficia de ordine de protecţie pe un an de zile

2 minute de citit
- Publicitate -

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice, ce propune extinderea duratei ordinului de protecție de la şase luni la un an de zile şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie.

.„Peste 270 de persoane au fost agresate zilnic în România, în propria locuinţă, în anul 2022. Iar în primele 4 luni ale lui 2023 s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri în plus comparativ cu anul trecut, conform Poliţiei Române.

Acestea sunt datele statistice care ne dau fiori: trăim într-o ţară unde violenţa domestică a devenit normalitate pentru agresori şi pentru 17.000 victime; dintre care aproape 3.000 sunt copiii, iar asta este inacceptabil! Am modificat legislaţia astfel încât victimele să beneficieze de asistenţă juridică gratuită până la emiterea unei sentinţe definitive; chiar şi atunci când agresorul face apel.

Am dublat durata ordinelor de protecţie pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor şi în deplină siguranţă. Fenomenul violenţei domestice este absolut dramatic, fiindcă se desfăşoară într-un loc în care victimele ar trebui să se simtă în deplină siguranţă, protejate; în schimb ele sunt lovite şi abuzate acasă; de către persoane apropiate.

Votul vine si confirma necesitatea unei astfel de legi, in conditiile in care la finalul anului trecut peste 100.000 de persoane au apelat la 112 pentru un caz de violenta domestica.”, a declarat Monica Berescu în cadrul unei conferințe de presă.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut