Luni, 19 iunie, peste 160.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a susțin prima probă a Evaluării Naţionale, cea de Limba şi literatura română. Examenul a început la ora 9:00, iar elevii vor avea două ore pentru rezolvarea subiectelor.
Următoarea probă va fi cea la matematică, ce va avea loc miercuri, 21 iunie. Totodată, proba la limba şi Literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate probele Evaluării Naționale sunt scrise.
Examenul este foarte important pentru elevi, deoarece acesta va conta în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. Este primul an când media din clasele V-VIII nu va mai fi luată în calcul la admiterea la liceu.
În cursul zilei de luni, după finalizarea primei probe, Ministerul Educației va publica subiectele și baremele de la examenul susținut de elevi.
Calendarul de desfășurare al Evaluării Naționale
Primele rezultate vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00
28 iunie 2023 (ora 16.00 – ora 19.00) – 29 iunie 2023 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor;
29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor;
4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Ministerul Educației a publicat mai multe informații utile elevilor privind desfășurarea Evaluării Naționale. Iată ce le este interzis elevilor să facă în timpul examenului.
- Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
- Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea deînvăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
- Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
- Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între candidaţi sau cu exteriorul.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză.
Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă, a transmis Ministerul Educației.