Sunteți invitați luni, în data de 5 iunie, la hramul Mănăstirii Breaza situată în comuna Suciu de Sus, județul Maramureș.
După marea sărbătoare de Rusalii, care este sărbătorită la data de 4 iunie, credincioșii prăznuiesc Sfânta Treime, mai exact pe Sfântul Duh, în data de 5 iunie. Maica stareță Antonia Țineghe vă invită cu drag pe toți să luați parte la această sărbătoare. În mijlocul credincioșilor se va afla Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Răspunsurile liturgice vor fi date de membrii Grupului psaltic „Theologos”.
Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza din Suciu de Sus a fost înființată de prof. dr. Florea Mureşan, fost profesor la Academia Teologică din Cluj, fost protopop al Clujului şi prigonit de regimul comunist și , de asemenea, are o poveste în spate.
Finanțatorul Mănăstirii a fost închis pe motive inventate, iar pe când se afla în puşcărie, a promis Maicii Domnului că, dacă iese teafăr afară, ridică o mănăstire. După eliberare i s-a stabilit domiciliu forțat la Suciu de Sus. După un an, în 1954, a găsit locul pentru mănăstire în Poiana Brezei, unde a construit, pe un teren primit prin donaţie, o biserică mică din lemn şi două chilii. După sărbătoarea hramului din 1958, la care a ţinut o predică deosebită, în faţa unei mulţimi imense de creştini, a fost arestat din nou, fiind luat cu duba securităţii.
Pentru eliberarea părintelui lor duhovnicesc, cei peste 400 de săteni au întocmit un memoriu, scris de Gavriil Burzo – pe atunci elev la Seminarul din Cluj – în casa bunicului său, care era diac. Urmarea: părintele Gavriil, bunicul său şi crâsnicul bisericii, consideraţi principalii autori ai memoriului, au fost arestaţi. Părintele Gavriil a fost exmatriculat din seminar. După ce părintele Florea Mureşan a murit în închisoarea din Aiud, în 1961, biserica a fost incendiată, biblioteca distrusă, iar chiliile devastate. Pe locul mănăstirii, comuniștii au instalat o stână de oi, ca să profaneze locul.
În 1990, părintele Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, a pus piatra de temelie pentru reconstruirea mănăstirii, iar în 1991 a început lucrările. Biserica mănăstirii a fost târnosită în 19 iunie 2000, iar ctitorul ei a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. Complexul mănăstiresc cuprinde acum o casă monahală, unde se află chiliile, o poartă clopotniţă şi un Altar de vară, din lemn de stejar, sfinţit la hramul din 2015.
Foto: Teleleu din Maramureș