Mai exact, CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) a aprobat declararea stării de urgență în județul Maramureș, în legătură cu situația deșeurilor din această zonă.
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat miercuri, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş.
Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş”, se arată într-un comunicat oficial al Guvernului României de joi dimineață.
Probleme mari legate de deșeurile din județ, în urma unei decizii luate de operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul
Astfel, potrivit deciziei luate de CNSU, tratarea şi depozitarea deşeurilor de la nivelul judeţului Maramureş vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea.
Tratarea şi depozitarea deşeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu şi operatorii economici autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea.
Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş va fi obligată să raporteze lunar stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate. Raportările vor fi făcute către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), instituția condusă de Raed Arafat.
Drusal SA, operatorul de salubritate care acționează în 31 de UAT-uri din cele 76 din judeţul Maramureş, este obligat să sisteze colectarea deşeurilor umede (menajere), de la toţi cetăţenii, firmele şi instituţiile publice.
Motivul: pe data de 30 septembrie, operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul (jud. Mureş), cu care Drusal avea contract de depozitare, a anunţat sistarea bruscă a contractului.