Luni, 5 mai 2025, de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a prezidat conferința preoțească de primăvară cu preoții din Protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare. Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, cu începere de la ora 8:00.
„Azi au debutat conferințele preoțești de primăvară în Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Și pentru că anul acesta este Centenarul Patriarhiei Române, am făcut invitație unui om special, unui teolog important, anume Părintele Profesor Doctor Viorel Ioniță, care iubește Maramureșul mult, pentru că a fost ucenic, împreună cu fratele lui, Ion Ioniță, din Statele Unite, au ucenicit la Mănăstirea Rohia, în preajma Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, pe care l-au iubit în mod deosebit, l-au venerat, l-au cinstit, l-au prețuit în mod deosebit. Conferința are titlul „1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic și importanța lui în viața Bisericii Ortodoxe Române”.
Deci două teme importante, legate, și care, sigur, va așeza lucrurile în ordinea lor firească, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Ne bucurăm foarte mult pentru prezența preoților în număr covârșitor majoritar, aproape integral, de la cele trei protopopiate Baia Mare, Lăpuș și Chioar. Sunt peste 280 de părinți slujitori la Sfintele Altare și care sunt prezenți la Catedrala noastră Episcopală. Ne bucurăm să îl asculte pe Părintele Profesor Dr. Viorel Ioniță, care este un erudit al Bisericii Ortodoxe Române, consilier onorific al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Și ne bucurăm pentru că ne întâlnim în atmosfera post-pascală, dar în lumina Învierii, deoarece, iată, suntem în cea de-a patra săptămână după praznicul Învierii Domnului. Nu vor fi probleme multe altele decât cele legate de conținutul conferinței și întâlnirea cu Părintele Profesor.
Și sigur, conferința din toamnă va aborda mai accentuat și mai detaliat Centenarul Patriarhiei Române și sigur că legat de Centenarul Patriarhiei Române poate apărea tema Episcopiei Ortodoxe Române în cadrul acestei aniversări și istoriei ei mult pătimitoare și zbuciumată a acestei eparhii. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim lui Dumnezeu că ne întâlnim de fiecare dată când vine rândul Protopopiatului Baia Mare în Catedrala Episcopală. Noi reunim protopopiatele câte trei sau două, cum este în Maramureșul Voievodal, pentru ca să fie conferința mai solemnă, să fie mai multă solemnitate la conferința preoțească atât cea din primăvară cât și cea din toamnă. Și apoi suntem bucuroși să constatăm că suntem în același Duh atât în ce privește sărbătoarea Învierii. Toți preoții din eparhia noastră săvârșesc în Duhul Ortodoxiei Universale slujba Învierii la miezul nopții, urmată de Sfânta Liturghie și ne produce aceasta o mare bucurie și o mare binecuvântare pentru întreaga eparhie și pentru poporul lui Dumnezeu pe care îl păstoresc părinții slujitori ai Sfintelor Altare. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”
Însemnătatea aniversării a 1700 de ani de la desfășurarea Primului Sinod Ecumenic este una deosebit de mare.
„Sinodul I Ecumenic a fost opera Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care a publicat hotărârile acestui sinod ca legi de stat, astfel că la Sinoadele Ecumenice care au urmat, la care Sinodul I de la Niceea a devenit un punct de referință, iar împărații bizantini care le-au convocat erau la sfârșit aclamați cu apelativul de „Noule Constantin!”, a spus Părintele Pr.
Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniță. Primul împărat roman creștin a contribuit în mod determinant și de o manieră unică la răspândirea credinței creștine, contribuție în cadrul căreia convocarea și protejarea Sinodului I Ecumenic se înscrie la loc de frunte. În această slujire a sa, pentru care a meritat pe deplin apelativul de „Cel întocmai cu Apostolii”, Sfântul Constantin cel Mare nu a inventat niciodată nimic, ci numai a generalizat adevărurile de credință creștină la nivelul întregului Imperiu Roman. Prin întreaga sa activitate în slujba Bisericii lui Hristos împăratul Constantin cel Mare a scos Biserica din izolarea în care fusese împinsă de înaintașii săi persecutori și a pus în evidență universalitatea și sobornicitatea ei. Aniversarea a 1700 de ani de la desfășurarea Sinodului I Ecumenic este împărtășită de întreaga creștinătate care a acceptat acest sinod, în măsura în care toate aceste comunități creștine de astăzi mărturisesc credința referitoare la Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum a fost formulată la Niceea în anul 325.
În contextul acestei aniversări, este îndreptățită dorința mai multor conducători bisericești de astăzi de a găsi o soluție prin care Praznicul Învierii Domnului să fie sărbătorit în aceeași zi de toți creștinii. Pentru Bisericile Ortodoxe Sobornicești, însă, rezolvarea problemei privind data Paștilor depinde mai ales de adoptarea unui calendar unitar de către toate aceste Biserici. În sfârșit, este de dorit ca orice inițiativă bisericească ce ar putea fi luată cu privire la schimbarea datei Paștilor, în contextul aniversării Sinodului care a adoptat criteriile de fixare a acestei date, să nu adâncească și mai mult diferențele care există deja între comunitățile creștine de astăzi”.
Text: Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol