În perioada 16-18 mai 2025, tinerii dornici de activități antrenante și experiențe inedite sunt invitaţi să participe la pelerinajul pe biciclete la Mănăstirea Rohia „Călătorie pentru credinţă”.
Această călătorie este organizată de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului şi se adresează tuturor celor care iubesc mersul pe bicicletă, comunicarea și comuniunea, credința și creșterea duhovnicească, cu vârsta peste 16 ani. Cei sub 18 ani vor avea nevoie de acordul părinților.
În vederea unei bune desfăşurări a pelerinajului, miercuri, 30 aprilie 2025 la Catedrala Episcopală din Baia Mare a avut loc prima ședință organizatorică a „Călătoriei pentru Credință – Pelerinaj pe biciclete la Mănăstirea Rohia”, un proiect care va reuni 100 de tineri din întreaga eparhie care vor porni într-o călătorie a descoperirii credinței și a descoperirii sinelui.

Pe traseu vor avea loc o serie de activităţi în care, pe lângă călătoria pe biciclete, participanții vor avea ocazia să cunoască oamenii comunităților pe care le vor traversa prin întâlnirea cu fiecare comunitate în parte. Se va face câte un popas la biserica ortodoxă din fiecare localitate unde preotul și credincioși de toate vârstele îi vor întâmpina în semn de bun venit.
Cazarea participanților se va face la Cernești (prima noapte) și Târgu Lăpuș (a doua noapte). De asemenea celor care dispun de corturi li se vor pune la dispoziție locuri potrivite pentru campare.
Traseul „Călătoriei prin credinţă”
- Vineri, 16 mai 2025 – Baia Mare (Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”) – Dumbrăvița – Cărbunari – Berința – Copalnic – Copalnic Mănăștur – Rușor – Cernești
- Sâmbătă, 17 mai 2025 – Cernești – Târgu Lăpuș – Rohia
- Duminică, 18 mai 2025 – Rohia – Baia Mare (deplasare cu autocarul)
Alte detalii importante pentru buna desfăşurare a pelerinajului
- Fiecare comunitate va pregăti câte o masă sau gustare conform programului stabilit.
- Participanții vor fi organizați în grupe de câte zece persoane având fiecare grupă câte un lider/facilitator. Liderul va asigura buna desfășurare a călătoriei răspunzând nevoilor sau provocărilor posibile de pe traseu. Liderii vor comunica permanent cu organizatorul principal al proiectului.
- Fiecare participant va primi câte 3 tricouri personalizate. Restul echipamentului este la alegere. Casca este obligatorie!
- Este nevoie de cască de protecție, ghiozdan, pelerină și recipient pentru apă.
- Bagaj de mână: prosop, obiecte de îngrijire personală, haine de schimb, haine de dormit (trening). Bagajul de mână va fi transportat de o mașină specială pe tot parcursul deplasării.
- Pe tot parcursul deplasării va fi prezent un asistent medical pentru a interveni urgent. De asemenea, Serviciul de Ambulanță va fi informat de existența proiectului și vor fi gata să intervină în caz de accidente nedorite.
- Protecția în timpul deplasării va fi asigurată de poliția locală a fiecărei comune/oraș: câte o autospecială în fața și în spatele grupului.
- Rugăciunea „Tatăl nostru…” pe înțelesul tuturor!La fiecare oprire preotul comunității respective va explica în câteva minute câte un fragment din rugăciunea „Tatăl nostru…” astfel încât la finalul călătoriei participanții să cunoască tâlcuirea acestei rugăciunii, înțelesul și simbolurile.
- Ajunși la Mănăstirea Rohia, participanţii se vor închina la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, se vor ruga împreună iar apoi vor lua parte la o întâlnire de suflet intitulată „Părintele și Copiii” alături de Părintele Episcop IUSTIN al Maramureșului și Sătmarului. Se va face o vizită la ansamblul monahal, mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Justinian Arhiepiscopul, Biblioteca mănăstirii, chilia Părintelui Nicolae Steinhardt, Centrul Cultural „Nicolae Steinhardt”, bisericuța de lemn – muzeul mănăstirii.
Parnenerii evenimentului: Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Serviciul de Ambulanță Maramureș, Primăria Orașului Târgu Lăpuș, Primăria Comunei Cernești, Mănăstirea „Sfânta Ana” RohiaProtopopiatul Ortodox Baia Mare, Protopopiatul Ortodox Lăpuș, Protopopiatul Ortodox Chioar, Parohia Ortodoxă Dumbrăvița, Parohia Ortodoxă Cărbunari, Parohia Ortodoxă Berința, Parohia Ortodoxă Copalnic, Parohia Ortodoxă Copalnic Mănăștur, Parohia Ortodoxă Rușor, Parohia Ortodoxă Cernești, Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului” Târgu LăpușParohia Ortodoxă Rohia, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Baia Mare, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Lăpuș, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Chioar.
„Întreaga viață e o călătorie, un drum al descoperirii atât a lucrurilor exterioare cât și a sinelui, toate acestea manifestându-se în raport cu semenii. „Călătorie pentru credinţă” este o călătorie a cunoașterii, atât a credinței cât și a sinelui propriu”, menţionează reprezentanţii Episcopiei.

MaramuresOnline.ro