Consiliul Județean Maramureș a participat la conferința internațională cu tema “Eroi, anti-eroi și răufăcători: cum îi re(creăm), folosim și demontăm”, în perioada 11-14 Aprilie 2025, în Sulejówek, Polonia. Evenimentul organizat de Interpret Europe – Asociația Europeană pentru Interpretarea Patrimoniului a reunit peste 100 de participanți, din 25 de țări europene la care s-au raliat S.U.A. și Brazilia. Conferința anuală Interpret Europe (IE) este un veritabil punct de referință în domeniul interpretării patrimoniului cultural și natural, iar Consiliul Județean Maramureș este membru al acestei prestigioase rețele de profesioniști.
Conferința a oferit un spațiu de discuție tematicilor aferente retoricii eroice atât din perspectiva identitară cât și culturală, precum și oportunitatea de a reflecta critic asupra a ceea ce înseamnă conceptul de erou și eroizare nu doar pentru profesioniștii în interpretarea patrimoniului cât și pentru comunitățile locale respectiv pentru diferite componente sociale și grupări politice, trecute și prezente, din Europa și nu numai.
“Trăim într-o perioadă în care statuile cad și hashtag-urile se ridică, când vizionarul de ieri devine controversa de azi, când personajele publice sunt glorificate cu viteza fulgerului și, adesea, sunt demontate la fel de repede. Lumea din jurul nostru continuă să fie modelată de poveștile pe care le spunem – și mai ales de figurile pe care le prezentăm în acele povești: eroii pe care îi sărbătorim, răufăcătorii pe care îi condamnăm […] Nu este vorba doar despre cultura celebrităților sau politică. Este vorba despre ceva mai profund. Este vorba despre valori. Ale cui valori le imortalizăm în piatră, în nume de străzi, în sărbătorile naționale? Ale cui povești sunt ridicate – și ale cui sunt șterse? Și aici intervenim noi, în calitate de interpreți ai patrimoniului cultural. Pentru că interpretarea nu povestește pur și simplu istoria. O contextualizează. Ne întreabă pe noi – și pe publicul nostru – nu numai ce s-a întâmplat, ci și ce a însemnat și ce înseamnă acum” afirma Helena Vičič, Director General IE, în deschiderea evenimentului.
În linie de congruență cu cele precedente Dr. Jurn A.W: Buisman, Secretar-General ICOMOS, Directorul Muzeului Geelvinck din Amsterdam și membru al Consiliului Director Europa Nostra a susținut o prezentare dedicată“Căutării unui compas moral. Interpretarea patrimoniului cultural disonant într-o lume polarizată”, Maria Luz Martinez Seijo, deputat al Congresului Spaniol și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a vorbit despre “Multiperspectivism în educația dedicată memoriei și istoriei pentru cetățenia democratică” iar reprezentantul Consiliului Județean Maramureș, Dr. Roxana-Talida ROMAN, a prezentat un articol despre “Țăranul român imortalizat simbolic în portul popular”.