După evenimentele din Franța, de Ziua Internațională a Francofoniei, am revenit acasă, pentru a sărbători limba franceză la Școala Gimnazială Vișeu de Jos, acolo unde am învățat primele cuvinte în limba lui Molière.
Tema de anul acesta a Zilei Internaționale a Francofoniei este educația. Ce loc mai potrivit, așadar, decât școala, pentru a vorbi despre educație ?
Francofonia… în Nordul României – De ce să învățăm limba franceză? Acesta a fost subiectul pe care, împreună cu prof. Florica Tomoiagă, l-am ”dezbătut” cu elevii claselor gimnaziale ale școlii, clase care studiază limba franceză.
Copiii au aflat că aproape 300 de milioane de persoane vorbesc, în prezent, limba franceză, aceasta fiind una dintre cele mai vorbite limbi ale lumii.
Că termenul ”francofonie” desemnează comunitatea vorbitorilor de limba franceză, dar și o structură instituționalizată, ce are ca scop promovarea limbii și culturii franceze, dar și a diversității culturale a lumii francofone. Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) este organismul ce reuneşte state şi guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză. Iar România face parte din această organizație.
În fiecare an, în 20 martie, țările membre OIF, de pe întreg globul, marchează Ziua Internațională a Francofoniei prin diferite acțiuni. Evenimentul nostru a fost înscris în agenda Organizației Internaționale a Francofoniei, fiind singurul eveniment din Maramureș de pe agenda oficială a organizației și printre puținele din România.
Am vorbit despre limba franceză ca limbă a culturii, a literaturii, a călătoriilor, a modei, a sportului ori a gastronomiei. Despre atuul pe care cei ce cunosc limba franceză îl au atunci când doresc să studieze în oricare din țările francofone, ori să facă schimburi educaționale sau culturale. Pentru fiecare dintre aceste domenii, elevii au găsit simboluri ale Franței (nu au lipsit Turnul Eiffel, Săptămâna Modei, croissantele și, evident, Mbappé).
La finalul activității, din partea asociației noastre am oferit bibliotecii școlii cărți aduse special din Franța pentru această ocazie, cărți ce îi vor ajuta pe elevi să-și aprofundeze cunoștințele de franceză dobândite în timpul orelor de curs.
Mulțumim doamnei director Viorica Milutin și dnei prof. Florica Tomoiagă pentru toată deschiderea!
Dr. Anuța Pop
Foto: Vasile Şimon
Après les événements organisées en France, à l’occasion de la Journée Internationale de la Francophonie je suis de retour en Roumanie pour célébrer la langue française à l’École Générale Vișeu de Jos, où j’ai appris mes premiers mots dans la langue de Molière.
Cette année, le thème pour la Journée Internationale de la Francophonie c’est l’éducation. Quel meilleur endroit, donc, que l’école, pour parler d’éducation ?
La Francophonie… au nord de la Roumanie. Pourquoi apprendre le français ? C’était le sujet que nous avons „débattu” (la professeure de français Florica Tomoiagă et moi) avec les élèves qui étudient le français.
Les enfants ont appris qu’aujourd’hui, près de 300 millions de personnes parlent français, que le français c’est l’une des langues les plus parlées dans le monde. Ils ont également découvert que le terme „francophonie” désigne l’ensemble de personnes qui parlent français, mais aussi une structure institutionnalisée dont le but est de promouvoir la langue et la culture française, ainsi que la diversité culturelle du monde francophone. L’Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) est l’organisme qui regroupe des États et des gouvernements de cinq continents partageant un intérêt commun pour la langue française. Et la Roumanie en fait partie.
Chaque année, le 20 mars, les pays membres de l’OIF à travers le monde célèbrent la Journée Internationale de la Francophonie par diverses actions. Notre événement a été inscrit sur l’agenda de l’Organisation Internationale de la Francophonie, étant le seul événement du Maramureș sur l’agenda officiel de l’organisation.
Nous avons parlé de la langue française comme langue de la culture, de la littérature, des voyages, de la mode, du sport ou de la gastronomie. Nous avons également discuté des avantages que possèdent ceux qui parlent français lorsqu’ils souhaitent étudier dans l’un des pays francophones ou faire des échanges éducatifs ou culturels. Pour chacun de ces domaines, les élèves ont trouvé des symboles de la France (la Tour Eiffel, la Semaine de la Mode, les croissants et, bien sûr, Mbappé, n’ont pas manqué dans la discussion).
À la fin de l’activité, au nom de notre association, j’ai offert à la bibliothèque de l’école des livres (apportés de France spécialement pour cette occasion) qui aideront les élèves à approfondir leurs connaissances de français acquises pendant les cours.
Merci à madame la directrice Viorica Milutin et à madame la professeure Florica Tomoiagă pour tout leur soutien!