Cadastrul reprezintă procesul prin care se realizează măsurarea, înregistrarea și descrierea proprietăților imobiliare, inclusiv terenuri și construcții. Lucrările de cadastru sunt esențiale pentru buna funcționare a pieței imobiliare, deoarece asigură claritatea și transparența drepturilor de proprietate.
Tocmai de aceea, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfășoară lucrări ample de cadastrare a imobilelor în peste 1.700 de unități administrativ-teritoriale din România.
În timp ce ANCPI anunță progrese importante în procesul de cadastrare, în Maramureș apar probleme semnificative.
”A fost o nemulțumire maximă pentru modul în care o anumită firmă de la București a făcut lucrările de cadastru în Fărcașa, Mireșu Mare și Recea.
Cei trei primari prezenți, împreună cu directorul Oficiului de cadastru, am avut o convorbire telefonică cu directorul general al Agenției Naționale de Cadastru de la București. Acesta a promis că în maximum trei săptămâni vine în județul Maramureș”, a declarat Alexandru Ardelean, primarul comunei Recea.
În contextul unui sistem cadastral bine pus la punct, se îmbunătățește nu doar siguranța juridică a proprietății, dar și procesul de taxare a imobilelor. Totodată, cadastru permite autorităților locale să ia decizii mai informate privind dezvoltarea urbanistică și planificarea teritorială. În plus, creșterea acurateței înregistrărilor reduce conflictele de proprietate și facilitează accesul la finanțare pentru cetățeni, mai ales în ceea ce privește acordarea de credite ipotecare.
MaramuresOnline.ro