Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reprezintă organismul interinstituţional cu rol decizional în managementului situaţiilor de urgenţă, constituit la nivelul judeţului Maramureș sub conducerea nemijlocită a prefectului, cu rol de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență respectiv asigurare și coordonare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare pentru restabilirea stării de normalitate.
În anul 2024 activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creştere a capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, prioritatea comitetului județean fiind apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, protejarea mediului înconjurător şi a valorilor materiale pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi restabilirea rapidă a stării de normalitate.
Sub conducerea prefectului, în anul 2024 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 13 şedinţe extraordinare și o ședință ordinară, în cadrul cărora au fost adoptate 12 hotărâri.
ACȚIUNI ȘI MĂSURI CU CARACTER PROACTIV, ÎN PERIOADA PREDEZASTRU
Pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, prin dispeceratul I.S.U. M.M. s-au transmis 2 avertizări COD ROȘU, 31 avertizări COD PORTOCALIU, 239 mesaje de atenționare COD GALBEN și 58 de informări totalizând 330 avertizări, atenționări și informări. Pentru acestea au fost transmise către populație 29 mesaje RO-ALERT, respectiv 54.400 SMS-uri către membrii CJSU, Comitetele Locale (primari, viceprimari) sau agenți economici care prin specificul activității lor constituie factori de risc, potențial generatori de situații de urgență.
La nivelul județului au fost luate următoarele măsuri cu caracter proactiv:
- Transmiterea către C.L.S.U. a măsurilor ce se impun, în cazul instituirii codurilor de atenționare/avertizare hidrometeorologică;
- Asigurarea permanenţei la primării;
- Monitorizarea cursurilor de apă vizate de atenționări/avertizări;
- Actualizarea permanentă a datelor de contact ale membrilor CLSU şi CJSU;
- Executarea controalelor mixte, în teritoriu;
- Planificarea și participarea membrilor CLSU la convocări, instructaje şi instruiri;
- Centralizarea stocurilor de material antiderapant, a spațiilor de cazare și a tehnicii specifice acțiunilor de deszăpezire;
- Verificarea modului în care au fost decolmatate șanțurile, rigolele și cursurile de apă;
- Întocmirea Planului de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei pe teritoriul județului Maramureș, respectiv a Planului de măsuri pentru perioada sezonului rece;
- Informarea preventivă a populației cu privire la interdicțiile utilizării focului deschis la arderea de miriști și vegetație uscată, precum și la conducerea preventivă pe timpul sezonului rece;
Pentru implementarea acestor măsuri la nivelul județului Maramureș, s-au desfășurat 112 exerciții cu forțe și mijloace în teren, privind gestionarea situațiilor de urgență la manifestarea tipurilor de risc identificate la nivelul județului.
SITUAȚIA GENERATĂ DE CONFLICTUL MILITAR DIN UCRAINA
Începând cu data de 08.03.2022 la Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației s-a constituit Punctul de Coordonare și Comandă Avansat Integrat (P.C.C.A.I.), din acesta făcând parte toate componentele din C.J.S.U. Maramureș, împreună cu autoritățile publice locale, O.N.G.-uri locale, naționale și internaționale.
În cursul anului 2024, prin Punctul de Coordonare și Comandă Avansat Integrat (P.C.C.A.I.), au fost asistate peste 9688 de persoane refugiate/strămutate. În acest context cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” și a altor inspectorate județene pentru situații de urgență limitrofe, au fost executate 313 transporturi cu 3507 persoane, provenite din zona de conflict armat, la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Șomcuta Mare. Pe timpul acestor misiuni au fost parcurși peste 58200 km.
De la izbucnirea conflictului armat, pe lângă instituțiile publice deconcentrate și descentralizate respectiv autorități publice locale implicate, am fost sprijiniți de 12 Organizații Neguvernamentale, acestea desfășurând activități specifice zilnice cu o medie de 4 voluntari, fiind distribuite îmbrăcăminte și încălțăminte respectiv alimente și hrană.
Totodată, Serviciul Public Salvamont Maramureș în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș respectiv Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș, sprijiniți de aeronave IGAV și MAI, au executat 71 misiuni de căutarea-salvare în zona montană în care au fost salvate 150 persoane de cetățenie ucraineană.
INUNDAȚII ŞI FENOMENE HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE
Anul 2024 a fost caracterizat, din punct de vedere meteorologic, de temperaturi ridicate faţă de limitele temperaturilor medii obişnuite, cu un climat evidențiat prin trecerea bruscă de la fenomene meteorologice caracterizate prin precipitații de scurtă durată şi intensificări ale vântului, pe alocuri cu o intensitate neobişnuită, la temperaturi foarte ridicate, pentru acea perioadă.
Cele mai semnificative fenomene hidrometeorologice produse în anul 2024 au fost:
- În perioada 04.01-06.02.2024 s-au înregistrat precipitații abundente suprapuse pe un strat de zăpadă iar temperaturile pozitive au favorizat topirea stratului de zăpadă producând creșteri de niveluri și debite, afectând 7 UAT-uri : Băiuț, Borșa, Repedea, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Cupșeni (localitatea Ungureni) și producând pagube în valoare de 6.927.150 lei;
- În perioada 01.06-12.06.2024 s-au înregistrat precipitații abundente, averse torențiale, grindină și instabilitate atmosferică temporar accentuată, afectând 11 UAT-uri: Dragomirești, Cernești (localitățile Măgureni, Ciocotiș), Copalnic Mănăștur (localitățile Berința, Copalnic, Copalnic Mănăștur, Copalnic Deal, Preluca Veche, Preluca Nouă, Rușor), Mireșu Mare (Remeți pe Someș, Iadăra, Mireșu Mare), Ulmeni (localitatea Chelința), Oarța de Jos (localitățile Oarța de Jos, Oarța de Sus, Orțița), Târgu Lăpuș (localitatea Răzoare), Coaș (localitățile Coaș și Întrerâuri), Șișești (localitățile Bontăieni, Cetățele, Șurdești, Șișești, Negreia, Plopiș, Dănești), Vișeu de Jos, Vișeu de Sus și producând pagube în valoare de 8.398.290 de lei;
- În perioada 26.06-24.07.2024 s-au înregistrat precipitații abundente, averse torențiale, grindină și instabilitate atmosferică temporar accentuată, afectând 19 UAT-uri: Săcel, Șieu, Botiza, Poienile Izei, Săliștea de Sus, Borșa, Moisei, Ieud, Vișeu de Sus, Călinești (localitățile Văleni și Călinești), Ocna Șugatag (localitățile Breb și Sat-Șugatag), Budești (localitățile Budești și Sârbi), Sighetu Marmației (localitățile Sighetu Marmației, Iapa și Valea Hotarului), Petrova, Oncești, Șișești (localitățile Bontăieni, Șurdești, Șișești, Negreia, Plopiș), Cavnic, Mireșu Mare (localitățile Tulghieș și Iadăra), Satulung (localitatea Finteușu Mic) și producând pagube în valoare de 12.182.665 lei;
În cursul anului 2024, în județul Maramureș, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost afectate 56 de localități din 31 de U.A.T.-uri, înregistrându-se următoarele pagube: 2 – case afectate, 76 – podețe și traversări pietonale, 0,27 km – drumuri județene, 7,7 km – drumuri comunale, 163,45 km – străzi, 17,45 km drumuri forestiere și agricole, 2,39 Ha – teren arabil, 5 – surse de alimentare cu apă în sistem centralizat, 2 – construcții hidrotehnice.
Valoarea totală a pagubelor se ridică la 27.508.105 lei.
Au fost întocmite şi transmise Inspectoratului General pentru Situații de Urgență 7 Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi secetei hidrologice din judeţul Maramureş.
SECETĂ HIDROLOGICĂ
La nivelul județului Maramureș, în perioada iulie-noiembrie 2024 s-au înregistrat temperaturi ridicate, inclusiv scăderea nivelului freatic în majoritatea localităților, cu probleme unde nu există sisteme centralizate de alimentare cu apă, iar în unele zone, alimentările cu apă în sistem centralizat au funcționat cu restricții. Astfel pentru gestionarea eficientă a situațiilor critice, apărute în exploatarea resurselor de apă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis Hotărârea nr. 6/2024 privind aprobarea efectuării transporturilor de apă menajeră pentru populație în vederea utilizării în gospodării. În baza rapoartelor operative întocmite de către comitetele locale pentru situații de urgență respectiv a rapoartelor operative întocmite de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș au fost efectuate transporturi de apă menajeră cu mijloacele din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, astfel:
- A.T. Sighetu Marmației (strada Șugău) – 28.500 litri;
- A.T. Vișeu de Jos – 99.000 litri;
- A.T. Șomcuta Mare (oraș Șomcuta Mare) – 49.000 litri;
- A.T. Vadu Izei (strada Valea Stejarului) – 17.500 litri;
- A.T. Rona de Jos (localitatea Rona de Jos) – 38.000 litri;
- A.T. Coroieni (sat Vălenii Lăpușului, cartier Ponorâta) – 10.000 litri;
SECETĂ PEDOLOGICĂ
În județul Maramureș, pe parcursul verii din anul 2024, respectiv perioada iunie-august, ce corespunde intervalului de consum maxim de apă al culturilor de câmp, cantitățile de precipitații au fost deficitare seceta menținându-se pe o lungă perioadă de timp.
La culturile agricole s-au înregistrat pagube asociate fenomenului de secetă pedologică în 8 U.A.T.-uri: Ariniș, Asuaju de Sus, Băsești, Băița de Sub Codru, Bicaz, Oarța de Jos, Sălsig și Ulmeni. Suprafața totală afectată fiind de 265 ha înregistrând pagube în valoare de 265.013 lei.
FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE – GRINDINĂ VIJELIE
În anul 2024 s-au înregistrat fenomene meteorologice de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie de peste 90 km/h, care au afectat U.A.T. – urile Sighetu Marmației, Mireșu Mare, Târgu Lăpuș, Repedea și Șișești, producând pagube în valoare de 488.923 lei.
POLUĂRI
În cursul anului 2024 s-au înregistrat 3 poluări accidentale, astfel:
- În data de 22.05.2024 râul Săsar, în zona str. Podul Viilor, a avut o culoare neagră, datorită apei menajere neepurate. Lungimea cursului de apă afectat a fost de cca. 300 m, poluarea a fost de scurtă durată, impactul fiind strict local asupra ecosistemului acvatic.
- În data de 02.06.2024 pe râul Lăpuș, în zona localității Bozânta Mică, au fost observați pești morți (cca 20-30 bucăți) de diferite dimensiuni. Urmare a ploilor din zilele anterioare debitele de apă au crescut brusc, s-au antrenat sedimente de pe fundul apei, cauzând astfel asfixierea mecanică a peștilor. Evenimentul a fost de scurtă durată, având impact local asupra cursului de apă, întrucât în zilele imediat următoare nu s-a mai observat mortalitate piscicolă.
- În data de 11.09.2024 pe cursul de apă valea Poieni (afluent necadastrat al râului Botiza) au fost observați câțiva pești morți și o culoare gălbuie a apei datorită prezenței în apă a unui recipient metalic cu o substanță prăfoasă de culoare gălbuie. Poluarea a fost de scurtă durată și a avut impact strict local asupra cursului de apă.
ALUNECĂRI DE TEREN
În anul 2024 s-au produs/reactivat alunecări de teren în 13 unităţi administrativ-teritoriale (Baia Mare, Sighetu Marmației, Șișești, Borșa, Cavnic, Rona de Sus, Vișeu de Sus, Ruscova, Repedea, Fărcașa, Cupșeni, Mireșu Mare, Poienile de Sub Munte).
Alunecările de teren produse la nivelul județului au afectat:
- 3 ziduri de sprijin;
- 1 casă;
- 1 Obiectiv de cult;
- 0,2 km drum comunal;
- 1,35 km Străzi;
- 0,1 km drum forestier.
În toate aceste cazuri comisiile de evaluare și constatare a pagubelor au recomandat efectuarea unor studii geotehnice care să ofere soluţiile tehnice pentru punerea în siguranţă a terenurilor și monitorizarea permanentă pentru determinarea vitezei de alunecare, comitetele locale informând operativ comitetul județean cu privire la evoluția fenomenelor.
MUNIȚIE NEEXPLODATĂ
În anul 2024 s-au desfășurat 11 intervenţii pirotehnice pentru asanarea teritoriului de muniția neexplodată, în localitățile: Ardusat, Borșa, Târgu Lăpuș, Cernești, Ciolt, Fersig fiind descoperite 14 elemente de muniție rămase neexplodată din timpul conflictelor militare. De asemenea, în poligonul IJJ din localitatea Curtuiușu Mare, a fost executată o ședință de distrugere a munițiilor aflate în depozit.
Menționăm că anul 2024 este al 7-lea an consecutiv în care nu au existat zăpoare pe raza județului care să impună intervenția echipei pirotehnice.
INCENDII
În anul 2024, în vederea gestionării celor 777 incendii pentru localizarea și lichidarea lor au participat: servicii profesioniste, private şi voluntare pentru situaţii de urgenţă. Distribuția acțiunilor de intervenție în funcție de resursele participante se prezintă astfel:
- 605 intervenții la care au participat exclusiv servicii profesioniste;
- 2 intervenții la care au participat servicii profesioniste în colaborare cu servicii voluntare și private;
- 130 intervenții la care au participat servicii profesioniste în colaborare cu servicii voluntare;
- 2 intervenții la care au participat servicii profesioniste în colaborare cu servicii private;
- 38 intervenții la care au participat doar servicii voluntare.
Pe timpul situațiilor de urgență, valoarea pagubelor materiale s-a ridicat la 16.278.900 lei.
Cu toate acestea, la incendiile produse în anul 2024, datorită intervenției prompte a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, au fost salvate bunuri și materiale în valoare de peste 102.000.000 lei.
INCENDII DE VEGETAȚIE ȘI FOND FORESTIER
La nivelul judetului Maramureș s-au inregistrat 223 de incendii de vegetatie și fond forestier, care au distrus sau afectat circa 2.815 ha.
Dintre aceastea, s-a remarcat prin amploare și intensitate, incendiul de vegetație uscată produs în data de 07.09.2024, în localitățile Arieșu de Pădure – Coltău – Lăpușel. În urma acestuia, au fost distruse 6 anexe, o hală în suprafață de 200 mp și 550 de hectare de teren. Doar intervenția promptă a pompierilor profesionisti, privați și voluntari a facut posibilă protejarea celor 20 de locuințe, a unui hotel, a stației de alimentare cu carburanți, a unei hale, a 541 de ha teren împădurit, 520 de ha de pășune și teren arabil, aflate în proximitate.
Pentru gestionarea eficientă a situației de urgență a fost operaționalizat un Punct Operativ Avansat în cadrul Centrului Altera, din localitatea Coltău, care a asigurat suportul decizional în gestionarea situației de urgență.
La locul evenimentului au intervenit numeroase forțe și mijloace: președintele și cei doi vicepreședinți ai CJSU Maramureș, 12 ofițeri și 290 de subofițeri și soldați gradați profesioniști din cadrul ISU Maramureș și din județele Sălaj, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Bihor și Cluj, cu 23 de autospeciale de stingere, sprijiniți de 11 servicii voluntare și private pentru situații de urgență, cu 8 autospeciale și 66 de pompieri. Acestora li s-au alăturat 9 ofițeri, 60 de subofițeri și 51 de soldați de la IJJ, IPJ, MAPN, 30 de persoane aparținând Ocolului Silvic Șomcuta Mare, 1 medic și 4 asistenți din cadrul UPU Baia Mare, o aeronava ”SPARTAN” din cadrul MapN și Aeroclubul Baia Mare.
Pentru stabilirea unor măsuri de gestionare a incendiilor de vegetație și fond forestier s-au efectuat 2 ședințe de lucru cu specialiști din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești”, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, Direcției Silvice și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
EPIDEMII
La nivelul județului Maramureș începând cu data de 27.10.2022 până în data de 26.01.2024 s-a declarat stare de alertă pentru tipul de risc epidemiologic generat de imposibilitatea ridicării deșeurilor menajere de către operatorii de salubritate. Ulterior pentru a se evita blocarea serviciului de ridicare a deșeurilor menajere, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis 2 hotărâri, privind solicitarea către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, de a prelungi perioada de depozitare a deșeurilor colectate din județul Maramureș, la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea, elemente materializate în hotărârile CNSU nr. 5 din 10.04.2024 și nr. 30 din 24.10.2024.
În baza propunerilor CJSU Maramureș, Comitetul Național pentru Situații de urgență a emis Hotărârea nr. 5 din 10.04.2024 și Hotărârea nr. 30 din 24.10.2024 prin care se avizează propunerile făcute.
EPIZOOTII
În anul 2024 au fost efectuate acțiuni sanitar veterinare de supraveghere a efectivelor de animale, pe specii și categorii de producție, iar în momentul în care s-au depistat animale bolnave, acestea au fost eliminate imediat din efective pentru a se preveni răspândirea bolilor în teritoriu.
În conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 79/2008, privind notificarea internă și declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, în anul 2024 au fost emise următoarele notificări privind apariția unor focare de boli transmisibile, astfel:
Boala | Specie | Nr. focare | Nr. animale afectate |
Pesta porcină africană | Suine | 8 | 258 |
Anemie Infecțioasă Ecvină
jf |
Ecvidee | 1 | 1 |
Scrapie | Ovine | 1 | 594 |
Locă Americană | Albine | 1 | 25 familii |
Varooza Albinelor | Albine | 1 | 2 familii |
Trichineloză | Mistreț | 3 | 3 |
Trichineloză | Urs | 1 | 1 |
În acest context a fost monitorizată permanent activitatea de ecarisare a teritoriului punându-se accent pe interdicția comercializării și aglomerarea de animale în târguri, precum și transportul acestora, verificându-se respectarea legislației în vigoare cu privire la circulația animalelor și a actelor însoțitoare.
ACTIVITĂŢI DE PREGĂTIRE ȘI ORGANIZARE
Secretariatul Tehnic Permanent a întocmit 13 referate pentru emiterea Ordinelor de Prefect, privind constituirea de comisii mixte pentru constatarea și evaluare a pagubelor produse în anul 2024.
De asemenea pe parcursul anului 2024, pentru pregătirea personalului din cadrul comitetelor locale pentru situații de urgență, s-au executat:
- 1 instruire anuală în domeniul situațiilor de urgență a președinților comitetelor locale pentru situații de urgență (în total 76 convocați, 29 prezenți (12 reprezentanți), 44 absenți – 38 % prezență, realizând o scădere de 34 % față de anul 2023);
- 1 instruire anuală în domeniul situațiilor de urgență a șefilor centrelor operative cu activitate temporară la nivelul UAT-urilor (76 convocați, 55 prezenți (18 reprezentanți) /21 absenți – 72,37 % prezență realizând o scădere de 90 % față de anul 2023;
- 2 instruiri semestriale de pregătire în domeniul situațiilor de urgență a șefilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență:
– Semestrul I: 68 convocați, 50 prezenți / 18 absenți – 73 % prezență, realizând o creștere cu 2% comparativ cu semestrul I al anului 2023;
– Semestrul II: 68 convocați, 53 prezenți / 23 absenți – 75 % prezență, realizând o creștere cu 9 % față de semestrul II al anului 2023;
- 2 instruiri semestriale de pregătire în domeniul situațiilor de urgență a șefilor serviciilor private pentru situații de urgență:
– Semestrul I: 19 convocați / 13 prezenți / 6 absenți;
– Semestrul II: 19 convocați / 14 prezenți / 5 absenți;
- Au fost executate 16 exerciții de avertizare, alarmare publică și evacuare a populației.
Totodată au fost aprobate:
– 54 planuri de pregătire în domeniul situații de urgență de la nivelul localităților.
– 37 de planuri de pregătire în domeniul situații de urgență de la nivelul operatorilor economici.
- Pentru prevenirea situațiilor de urgență specialiști din cadrul inspecției de prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș au efectuat 909 controale de fond, tematice, comune, operative, individuale și verificări în domeniul situațiilor de urgență;
DISFUNCŢIONALITĂŢI ŞI GREUTĂŢI ÎNTÂMPINATE
- Lipsa dotării corespunzătoare cu mijloace de intervenţie a unor S.V.S.U., conform OM.A.I. 51/2024 privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență.
- Lipsa unui sistem centralizat de alarmare publică precum și gradul mic de acoperire acustică a sistemului de alarmare existent la nivelul județului.
- Lipsa implicării unor autorităţi publice locale, în ceea ce priveşte menţinerea în stare de operativitate a tehnicii de intervenţie (în special pe perioada sezonului rece având în vedere lipsa posibilităţilor de garare sau încălzire a spaţiilor aferente);
- Neinformarea I.S.U. Maramureş referitor la scoaterea/repunerea în intervenţie sau dotarea cu autospeciale noi ale Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență;
- Insuficienţa resurselor materiale, financiare și umane destinate prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi refacerii obiectivelor şi infrastructurilor afectate de calamități;
- Transmiterea, cu întârziere, de către comitetele locale, a datelor solicitate de Comitetul Județean și I.S.U. Maramureș privind:
- Planul asigurării cu resurse umane materiale și financiare,
- Catalogului Local cuprinzând clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor publice şi operatorilor economici din punct de vedere al protecţiei civile, în funcţie de tipurile de riscuri specifice ;
- Evidența componenței Comitetului local pentru situații de urgență;
- Informarea cu întârziere despre modificările organizatorice la nivelul componenților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru actualizarea bazei de date a sistemului național de management pentru situații de urgență (CJSU și GST);
- Întârzieri în transmiterea rapoartelor operative specifice tipurilor de risc care s-au manifestat la nivelul U.A.T.-ului.
- Nerespectarea modelului specific pentru fiecare tip de risc în ceea ce priveşte întocmirea rapoartelor operative;
- Necunoaşterea şi neasumarea unor atribuţii specifice ale membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în domeniul de incidenţă;
- Neîntocmirea/neactualizarea planurilor de evacuare în situații de urgență de către 18 Comitete Locale pentru Situații de Urgență (Asuaju de Sus, Băsești, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Boiu Mare, Budești, Desești, Mireșu Mare, Moisei, Ocna Șugatag, Oncești, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Săcălășeni, Săcel, Satulung, Târgu Lăpuș).
- Acțiuni de informare preventivă insuficiente efectuate de către serviciile voluntare pentru situații de urgență, mai ales pe timpul sezonului rece, a dus la creșterea numărului de incendii la gospodării.
DIRECŢII DE ACŢIUNE ŞI PROPUNERI PENTRU EFICIENTIZAREA ACTIVITĂŢII COMITETULUI JUDEȚEAN
- Actualizarea permanentă a Schemei cu Riscurile Teritoriale, a Registrului de capabilități la nivelul județului, precum și a celorlalte proceduri și planuri de intervenție;
- Monitorizarea permanentă a zonelor cu riscuri generatoare de situații de urgență pe teritoriul județului, cu accent pe componenta preventivă și de educare a populației;
- Asigurarea unei cooperări interinstituționale proactive între componentele Comitetului Județean și ale Comitetelor Locale în vederea gestionării în comun a situațiilor de urgență;
- Demersuri pentru obţinerea fondurilor financiare necesare refacerii obiectivelor afectate de situaţiile de urgenţă;
- Implicarea activă a primarilor, în calitate de președinți ai CLSU, precum și a membrilor CLSU, în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență produse la nivel local;
- Instruirea reprezentanților autorităților publice locale, operatorilor economici, ONG-urilor, personalului SVSU și a voluntarilor privind gestionarea și modul de comportare în situații de urgență.
- Pregătirea continuă a structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență prin executarea de exerciții și simulări periodice;
- Demersuri pentru creșterea gradului de acoperire acustică a sistemului de alarmare publică precum și identificarea unei soluții de centralizare a acestuia;
- Îmbunătățirea modului de colaborare între componentele CJSU cu mediul privat, ONG-uri și populație.
CONCLUZII
În perioada manifestării situaţiilor de urgenţă, instituțiile membre în Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență au acționat proactiv și unitar la măsurile de limitare a efectelor situațiilor de urgență, iar măsurile întreprinse, precum și coordonarea eficientă a intervențiilor, au făcut posibilă reducerea consecințelor acestora.
Rezultatele generale înregistrate pe anul 2024 în activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă relevă faptul că acesta a coordonat și gestionat o varietate mare de situații de urgență, unele cu impact major asupra populației. Pentru protejarea vieții, mediului și a bunurilor materiale, putem aprecia că forțele de intervenție au acționat eficient, cu responsabilitate aplicând coerent procedurile prevăzute de legislația în vigoare.