Marți, 4 februarie 2025, Biserica Ortodoxă Română marchează un moment istoric: centenarul ridicării sale la rangul de Patriarhie. Evenimentul simbolizează un secol de independență și contribuție spirituală esențială la viața religioasă și culturală a României.
La 4 februarie 1925, prin decizia Sfântului Sinod și cu recunoașterea autorităților statului, Biserica Ortodoxă Română a fost ridicată la rang de Patriarhie, devenind astfel una dintre Bisericile autocefale cu statut patriarhal. Primul Patriarh al României a fost Miron Cristea, întronizat pe 1 noiembrie 1925.
Pentru a marca această sărbătoare, Patriarhia Română a pregătit slujbe solemne, simpozioane și expoziții dedicate istoriei și contribuției Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul celor 100 de ani. În Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia o slujbă specială de mulțumire, la care vor participa ierarhi, preoți, oficialități și credincioși din întreaga țară.
Programul zilei de 4 februarie a debutat la ora 7.00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare, informează site-ul basilica.ro.
Între orele 09.00-12.00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic și aniversar.
Ulterior, de la ora 12.00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.
Începând cu ora 12.30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.
De asemenea, tot de la ora 12.30, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârși slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.
La împlinirea a 100 de ani de la înființare, Patriarhia Română va proclama 16 noi sfinți care s-au remarcat prin mărturisirea credinței în timpul regimului comunist ateu. Printre aceștia se numără Sfinții CLEOPA de la Sihăstria, ARSENIE de la Prislop, DUMITRU Stăniloae și SOFIAN de la Antim.
Biserica Ortodoxă Română a jucat un rol esențial în păstrarea identității naționale și culturale, sprijinind educația, filantropia și valorile creștine în societatea românească. Centenarul este o ocazie de a reflecta asupra moștenirii spirituale și a misiunii Bisericii în viitor.