Spectacol de Ziua Culturii la Teatrul de Păpuși, organizat de Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş

3 minute de citit
- Publicitate -

Cum să fii de piatră, cum să nu te topești cu totul și să nu vibrezi la unison, în sala Teatrului de Păpuși din Baia Mare, un teatru cu o energie aparte, unde ne-am întrunit în 14 ianuarie pentru a sărbători prin cântec, cuvânt, poezie și film etnografic ziua marelui poet național Mihai Eminescu. Am oferit unui număr de peste 200 de spectatori, un program special și diversificat, și totodată, ne-am oferit nouă, organizatorilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale „Liviu Borlan” Maramureș, Manager Prof. Lucian Iluț, un moment de bună dispoziție, trăire, emoție și bucurie.

La început a fost Cuvântul și Cuvântul s-a întrupat în noi… Și prin Cuvânt și pentru Cuvânt, ne-am adunat în această minunată seară, pentru a mai urca o treaptă în lumea fascinantă a revistei de patrimoniu cultural Memoria Ethnologica, ajunsă la aproape un sfert de veac. S-au lansat într-un mod inedit, cu multă lumină și culoare, numerele 90-91 și 92-93 ale revistei. Au luat cuvântul redactor-șef Drd. Corina Isabella Csiszár și doamnele redactor Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan și doamna Lect. Univ. Dr. Natalia Lazăr.

S-a prezentat în premieră în Maramureș filmul etnografic „Fețele magiei”, realizat în toamna anului trecut, regia și scenariul Corina Isabella Csiszár, filmări, montaj, sunet, Florin Avram. Au oferit un adevărat regal elevii instrumentiști ai Școlii Populare de Artă, sub bagheta de dirijor, a domnului prof. Vasile Cordea și ne-au emoționat până la lacrimi solistele talentate de la clasele doamnelor prof. Codruța Lupșe și Ramona Darha.

Distinsa și delicata prezentatoare a evenimentului, Dr. Manager Dana Gagniuc Buzura, ne-a oferit un moment de reîntoarcere spre marele poet, recitand cu talent din versurile lui Mihai Eminescu. „De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece!” Așa s-a încheiat spectacolul nostru, cu vocea superbă a talentatei prof. de canto a Șc. Pop. de Artă, Codruța Lupșe, acompaniată la pian de Prof. Ionuț Vartolaș.

Vă mulțumim tuturor, dragi participanți! Îi mulțumim domnului manager al instituției noastre, Prof. Lucian Iluț, pentru pentru minunata organizare a acestui eveniment de o înaltă ținută artistică și totodată de o înaltă ținută academică! Și pentru șansa de a fi cu toții acolo, prin Cântec și cuvânt, prin carte și poezie, prin sunet și culoare, prin magie și mister!

Corina Isabella Csiszár (Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş)

Foto: Marius Marian

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut