Retrospectiva anului 2024 la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

5 minute de citit
- Publicitate -

Este deja mijlocul primei luni din 2025, moment în care revenim cu forțe proaspete după frumoasele sărbători de iarnă, după Crăciunul Bun, dar și după un an încărcat. Mereu spunem că timpul nu stă oleacă în loc. Și asta pentru că evenimentele și activitățile derulate de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș sunt multe și parcă desaga vremii este prea micuță pentru tot ceea ce ne propunem și dorim să realizăm pentru a aduce în atenția iubitorilor de frumos cea mai bogată moștenire: cultura tradițională românească.

Așadar, la început de an, derulăm câteva file din ceea ce am reușit să facem în anul care tocmai s-a încheiat. Sunt activități, proiecte și evenimente care se încadrează în principalele funcții ale unui muzeu: constituirea, conservarea şi restaurarea patrimoniului muzeal, evidenţa, protejarea, cercetarea şi dezvoltarea patrimoniului muzeal, precum și punerea în valoare a acestuia în scopul cunoaşterii, educării şi recreării.

Printre proiectele culturale deja devenite tradiție amintim Șezătorile la muzeu, Claca la coasă, evenimentele Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor, Dorul Pâinii de ACASĂ, Târgul de Sfântul Dumitru și, desigur, Crăciun în Maramureș care a ajuns anul acesta la a XVI-a ediție. Bineînțeles, nu putem omite evenimentele găzduite de muzeu și derulate de partenerii noștri dragi cum este Mândrie Maramureșeană sau Cu Ia pe bicicletă, ori taberele organizate de YMCA, dar și altele asemenea.

Așa cum bine știți, clădirea pavilionară a intrat în prima parte a anului 2024 în reabilitare, așa că activitățile noastre s-au derulat în cea mai mare parte în Satul de pe Dealul Florilor, cum ne place nouă să îi spunem, iar unii dintre voi îl cunoașteți ca Muzeul Satului din Baia Mare. El face parte din marea familie a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, reprezentând expoziția în aer liber. Anul 2024 i-a adus o frumoasă aniversare odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani de la inaugurare. A fost un moment important și emoționant pentru că a marcat începutul creării Muzeului Satului în Baia Mare. Iată că, după aproape un sfert de secol, noi, cei de astăzi, ducem mai departe ceea ce importanți muzeografi, etnologi și restauratori au început cu drag și dăruire în anii ’70 ai secolului trecut.

Am amintit câteva dintre proiectele culturale, evenimentele sau târgurile organizate de muzeu, dar activitățile au continuat cu ateliere de vacanță pentru copii, proiecte educaționale precum Caravana atelierelor, expoziții mai mici sau mai mari, acasă sau itinerate, participări la conferințe, simpozioane și cursuri de specialitate, participări la emisiuni radio sau TV, publicarea articolelor și a lucrărilor științifice și, bineînțeles lucrări de întreținere a minunatelor capodopere arhitecturale reprezentative pentru cele 4 zone etnografice din județul Maramureș.

Pe final de an ne-am bucurat să aflăm că roadele muncii noastre au primit răspuns pozitiv din partea Ministerului Culturii care, prin Programului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice gestionat de Institutul Național al Patrimoniului, va sprijini financiar două proiecte care vor aduce plus valoare instituției noastre muzeale. „FAIN în SAT – punerea în valoare a monumentelor etnografice din Muzeul Satului din Baia Mare” și „S.O.S. Muzeul Satului Baia Mare – Măsuri de conservare și restaurare a patrimoniului de arhitectură vernaculară„ sunt cele două proiecte care încep de anul acesta. Avem multe de făcut așa că Timpule cel Bun fii îngăduitor cu noi și în acest an, ai răgaz și dă-ne putere de muncă!

Mulțumim tuturor prietenilor muzeului, colegilor, partenerilor, vizitatorilor, iubitori al valorilor culturale românești pentru că ne sunteți mereu alături și sprijiniți demersurile noastre de a transmite valoroasa moștenire culturală. Vă invităm să ne fiți și de acum aproape atât fizic, cât și online pentru a putea merge înainte pe drumul făurit cu drag de străbuni.

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut