Teofil Dragoș (1874-1934) a fost una dintre cele mai proeminente figuri politice băimărene din perioada interbelică. A fost un remarcabil avocat, un politician abil, un important susținător al mișcării naționale, al economiei și culturii românești în acest colț de țară. Teofil Dragoș s-a născut în localitatea Hideaga (pe atunci, în comitatul Sătmar, în prezent, în județul Maramureș) în ajunul de Crăciun al anului 1874. A fost fiul lui Gabriel și al Mariei Dragoș (născută Pogăceaș, fiica preotului Gheorghe Pogăceaș din Hideaga). Școala primară a urmat-o în localitatea natală, iar cea medie în orașul Baia Mare. A absolvit studiile superioare la Budapesta și Viena. În anul 1900, a obținut diploma de avocat, la Budapesta, ulterior devenind doctor în științele juridice. A practicat avocatura în Baia Mare.
A devenit membru al Partidului Național Român, context în care a colaborat cu George Pop de Băsești și cu Vasile Lucaciu (“Leul de la Șișești”), devenind, la un moment dat, consilierul juridic și politic al preotului dr. Vasile Lucaciu, fapt ce îi conferă un statut aparte în cadrul PNR. În vara anului 1909, a fost ales membru în comitetul cercului electoral Baia Mare, implicându-se în lupta pentru realizarea Marii Uniri, principalul obiectiv al mișcării naționale a românilor din Transilvania. A înființat și a condus ca președinte Consiliul Național Român din Baia Mare în preajma Unirii și a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
După Unire, în anul 1919, s-a constituit Partidul Național Liberal Satu Mare,Teofil Dragoș devenind președintele organizației și primul membru liberal din întreaga Transilvanie. Familia Brăteanu va aprecia în mod deosebit implicarea lui Teofil Dragoș, iar după venirea liberalilor la guvernare (în ianuarie 1922) va fi numit prefectul județului Satu Mare (31 ianuarie – 30 octombrie 1922). Ulterior, a devenit deputat în Parlamentul României și comisar guvernamental al Societății Hidraulice „Ecsed”.
În anul 1926 a înființat gazeta săptămânală „Baia Mare”, ziar politic, social și economic cu o platformă bine conturată, care viza consolidarea României Mari și lupta împotriva revizionismului și a fascismului. A condus publicația în perioada 1926-1929. Pe tărâm economic, Teofil Dragoș a îndeplinit funcția de director executiv al Casei de Economii „Aurora” și funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare. Sediul instituției de credit se afla pe strada Crișan din Baia Mare.
Pentru merite deosebite a fost decorat de către regele Carol al II-lea cu ordinul Coroana României în rang de Cavaler.
S-a stins din viață la 18 ianuarie 1934 și este înmormântat în cripta Bisericii Greco-Catolice (azi Ortodoxă), din Hideaga. Lăcașul a fost construit în anul 1928 cu sprijinul financiar al familiei Dragoș.
Ștef Miorița, Conservator, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Bibliografie:
Viorel Rusu, Lucia Pop, articolul „Dr. Teofil Dragoș”, în vol. „Povestea lor, istoria noastră. Personalități băimărene înainte și după 1900. Patrimoniul memorial băimărean”, Ed. Eurotip, Baia Mare, 2019. Colecția Muzeul viu, pp.41-45.
Claudiu Porumbăcean, articolul „Figuri ilustre sătmărene: Dr. Teofil Dragoș” (1874-1934), în „Satu Mare. Studii și comunicări”, vol. XIV, Ed. Muzeului Sătmărean, 1997, pp.217-219.
*** Pagina de facebook Hideaga istorie: https://www.facebook.com/hideagaistorie